Robben ziet defensie als sleutel tot WK-succes

Volgens Arjen Robben is een gedegen defensie aankomende zomer de sleutel tot succes. De sterspeler van Oranje kaartte zijn zorgen over de verdediging aan bij de bondscoach. Tijdens de oefeninterland tegen Frankrijk (2-0 nederlaag) werd duidelijk dat er nog veel werk te verrichten is voor de achterste linie van het Nederlands Elftal. Arjen Robben moest geblesseerd toekijken, en was niet onder de indruk.

"Het belangrijkste is dat onze organisatie staat, dat er een stukje stabiliteit is", zo steekt hij van wal in gesprek met de NOS. "We spelen tegen toplanden en dan kun je je niets veroorloven."

"Met name in defensief opzicht moeten wij heel sterk zijn. In aanvallend opzicht kunnen we het verschil maken. We hebben jongens die een goal kunnen maken, maar bij ons moet het kloppen als ploeg."

Volgens Robben beschikt Oranje niet over de kwaliteit om wedstrijden van begin tot eind te domineren op het WK. "Als je onze selectie individueel gaat vergelijken met die van andere landen, dan gaan we dat niet winnen."

"Dan hebben andere landen meer individuele kwaliteit, dus organisatorisch moet alles gewoon kloppen bij ons. Wat dat betreft was de wedstrijd tegen Frankrijk een leermoment voor ons."

Die wedstrijd was aanleiding voor Robben om de telefoon op te pakken en Van Gaal te bellen. "Ik bel wel eens met de bondscoach, maar niet zo heel vaak hoor. Of we dan echt in detail praten over de speelstijl? Ja, dat gebeurt wel eens. Maar het heeft geen zin dat ik dat nu hier ook ga doen. Dat hoort niet zo. Je bespreekt dingen met elkaar. Anders kunnen we jullie, de media, ook wel gaan uitnodigen bij de besprekingen. Zo werkt het niet."