[KNVB beker] Preview finale: PEC Zwolle - Ajax

Komend weekend is er geen Eredivisie-voetbal, maar er staat wel een andere wedstrijd op de rol. Zondagavond om 18.00 uur wordt namelijk de bekerfinale tussen PEC Zwolle en Ajax gespeeld. Hieronder volgt een preview op dit mooie affiche.

PEC Zwolle en Ajax troffen elkaar niet vaak in het toernooi om de nationale beker. Een blik in de geschiedenisboeken leert ons dat beide ploegen elkaar slechts zes keer troffen. De Amsterdamse formatie won alle confrontaties op één na: In februari 1976 trok de Zwolse formatie aan het langste eind en won met 3-0. De treffers kwamen van Yuri Banhoffer, Klaas Drost en doelman Peter Gerards.


De goal van doelman Peter Gerards (vanaf 2:40) (Bron: YouTube)

In het verleden speelde Ajax liefst 23 keer de bekerfinale, waarvan er 18 gewonnen werden. Je kunt dus wel stellen dat dit een imposant aantal is. PEC Zwolle plaatste zich slechts twee keer voor de finale van de nationale beker, maar slaagde er niet in te winnen. In 1928 verloor de ploeg met 2-0 van RCH en in 1977 ging FC Twente er na verlenging met de beker vandoor: 3-0.

Ajax kan dit seizoen als eerste Nederlandse club in één seizoen alle drie de prijzen pakken. Aan het begin van het seizoen konden de Amsterdammers de Johan Cruijff-schaal al mee naar huis nemen. Daarnaast lijkt het een kwestie van tijd voordat de 33e landstitel een feit is en dan komt daar ook nog eens de beker bij.

Oud-Ajacied Rafael van der Vaart probeert twee spelers van PEC Zwolle te slim af te zijn (Foto: PRO SHOTS / Jan Kanning)

Bij PEC Zwolle heeft alleen Joost Broerse al een KNVB beker achter zijn naam staan. In 2004 won hij de finale met FC Utrecht. Daarnaast won hij met het Cypriotische Apoel Nicosia het nationale bekertoernooi. Bij Ajax is Siem de Jong de enige speler, die de KNVB beker al eens won. In 2010 was hij samen met de Amsterdammers de beste in het tweeluik met Feyenoord, waarin hij in totaal vier keer scoorde.

Welke ploeg er komende zondag met de beker aan de haal gaat? Het vermoeden gaat dan toch naar Ajax, aangezien zij meer kwaliteit in binnen de selectie hebben. Je weet het echter nooit; Een bekerfinale kan per slot van rekening het beste in een team naar boven halen. De aftrap van de 96e editie van de finale om de KNVB beker is om 18.00 uur. De wedstrijd staat onder leiding van scheidsrechter Bas Nijhuis.


Guyon Fernandez (l) in duel met Ajacieden Niklas Moisander en Ajax speler Joel Veltman (Foto: PRO SHOTS / Ronald Bonestroo)