Israël: "Zwolle heeft tegen Ajax weinig kans"

Rinus Israël was erbij toen PEC Zwolle voor het laatst een bekerfinale speelde. De oud-speler en -trainer geeft zijn voormalige club weinig kans. "Ik heb heel goede herinneringen aan PEC. Het was niet makkelijk, want ik moest iedere dag 220 kilometer rijden", vertelt Israël aan Telegraaf TV.

De 72-jarige Amsterdammer sloot tussen 1975 en 1982 zijn spelersloopbaan in Zwolle af. Daarna was hij er even interim-coach en assistent-trainer. In 1977 speelde Israël met PEC de verloren bekerfinale tegen FC Twente (3-0).

Hij denkt dat de Zwollenaren ook nu niet zullen winnen. "Ik denk dat ze geen kans maken, dat het verschil in kracht te groot is. PEC heeft alleen een kansje als ze in de gelegenheid zijn om Ajax onder druk te zetten. Dat ze ze niet laten voetballen, kort houden, erop zitten en afjagen, dan zou het kunnen."

Ongeacht het resultaat wordt PEC Zwolle in eigen stad gehuldigd door middel van een rondvaart door de gracht. De ploeg heeft zich immers voor het eerst geplaatst voor Europees voetbal. Israël denkt er het zijne van. "Als Ajax de beker wint, zou ik als speler van PEC geen behoefte hebben aan een rondvaart. De tweede prijs telt niet."

"In 1977 was er geen huldiging. Daar was ook geen tijd voor, want kort na de bekerfinale moesten we al weer in de nacompetitie aantreden voor promotie naar de Eredivisie. Voor de club was promoveren belangrijker dan het winnen van de beker, maar we hebben het toen op beide fronten niet gered."