Jamaicaanse bobsleeërs beginnen traject naar Spelen 2018

Tijdens de Olympische Spelen in Sochi waren ze de lievelingen van veel kijkers. Het scheelde echter weinig of de Jamaicaanse bobsleeërs konden niet eens in actie komen. Pas in de weken voor de Spelen werd genoeg geld ingezameld om het team met een competitieve slee naar Sochi te krijgen. Daar moet nu verandering in komen.

Al over een paar weken gaat de Jamaicaanse Bobsleebond (JBF) hard aan de slag om het team voor de Spelen van 2018 in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang te formeren. Op 10 mei zullen er op het eiland zogenaamde tryouts worden gehouden. Daar zal worden gezocht naar atletische en explosieve sporters van 18 tot 26 jaar oud.

"We moeten onze manier van denken veranderen en vroeg beginnen om het hele proces snel op volle toeren te laten draaien", aldus Devon Harris. Hij is lid van de JBF en was in 1988 een van de atleten van het originele Jamaicaanse bobsleeteam, waar de film Cool Runnings op werd gebaseerd. "We konden op het nippertje naar Sochi, maar over vier jaar willen we op de Spelen staan met een goed voorbereid team en het liefst ook met een vrouwenbob".

Volgens Harris zijn Jamaicanen van over de hele wereld welkom. "Als je een Jamaicaan bent, ongeacht waar je woont, ben je welkom voor de trials. We zoeken mensen die explosief zijn en zo'n 30 tot 40 meter heel hard kunnen rennen. Waarschijnlijk zullen we vooral bij (baan)atleten terechtkomen, maar we kijken ook naar kogelstoters, verspringers, basketballers, iedereen die atletisch en explosief is, man of vrouw", aldus de oud-bobsleeër.

De verwachting is dat er uiteindelijk een groep van ongeveer twintig sporters gekozen gaat worden. "Met de gekozen groep gaan we naar Amerika of Canada, om op de bobsleebanen van Lake Placid, Park City of Calgary te kijken of deze sporters de ballen hebben voor het bobsleeën. We gaan ze zo goed mogelijk trainen en in de herfst gaan we kijken of ze het daadwerkelijk in zich hebben om de overstap te maken van wat ze nu doen naar het bobsleeën", zo verduidelijkt Harris de plannen.

Ondertussen gaat de JBF ook aan de slag om de financiën beter op orde te krijgen. Harris roept Jamaicanen wereldwijd op om het team te steunen in de weg naar Pyeongchang. "Mensen verwachten fantastische dingen van ons team. Een maand voor de Spelen in Sochi werden ze enthousiast en hielpen ze ons om naar de Spelen te gaan, maar ik zou ze willen vragen om ons ook de komende vier jaar te blijven helpen. Op die manier kunnen we in Zuid-Korea met een serieus team aan de start staan", besluit Harris.