Kipsang: "Geen wereldrecord vanwege te trage hazen"

Wilson Kipsang won zondag de marathon van Londen in een uitstekende tijd, maar volgens de Keniaan was een wereldrecord goed mogelijk geweest. De hazen waren volgens Kipsang echter te langzaam en daardoor moest hij zelf al te vroeg op kop lopen, waarmee hij de kans op een nieuw wereldrecord verspeelde.

"Ik ging voor een parcoursrecord maar wilde eigenlijk ook mijn wereldrecord aanvallen. De tempomakers waren echter niet goed genoeg", klaagde het hardloopfenomeen. Al na 15 kilometer moesten de drie hazen, waaronder Haile Gebrselassie, het tempo laten zakken. Alleen Richard Sigei kon het tempo nog volhouden en liep nog een paar kilometer op kop, maar ook hij kon zijn taak niet volbrengen.

"Het weer was uitstekend voor een wereldrecord, beter dan in Berlijn vorig jaar. Ik baal er dan ook enorm van dat er na 15 kilometer nog maar één tempomaker over was", aldus Kipsang bij zijn terugkeer in Kenia. "Met 12 kilometer te gaan moest ik de wedstrijd helemaal zelf controleren en risico nemen, maar ik ben wel blij dat dat gelukt is. Ik heb de wedstrijd verder vrij comfortabel uit kunnen lopen."

Na 30 kilometer plaatste de wereldrecordhouder zijn aanval en alleen zijn landgenoot Stanley Biwott kon hem volgen. "Dat alleen Biwott mee wist te komen verbaasde me. Ik had eigenlijk verwacht dat Geoffrey en Emmanuel Mutai het mij heel moeilijk zouden maken", besluit Kipsang. Zijn volgende wedstrijd is de 10 kilometer tijdens de Great Manchester Run in Engeland, daarna maakt hij een besluit over zijn volgende marathon.