Eerste stap naar noordse combinatie voor vrouwen

Tijdens vergaderingen van de internationale skifederatie FIS lijkt deze week de eerste stap te zijn gezet op weg naar wedstrijden in de noordse combinatie voor vrouwen. Tot nu toe is de sport de enige olympische wintersport die alleen door mannen beoefend wordt, maar daar moet verandering in komen.

Op de vergadering in Zürich presenteerden Horst Hüttel, voorzitter van het FIS-comité voor de noordse combinatie, en Lasse Ottesen, race director binnen de sport, een plan voor het eerste internationale trainingskamp voor vrouwen. Dit zou nog komende zomer plaats moeten vinden in het Duitse Oberstdorf, in samenwerking met de Duitse skibond. 

Nationale bonden worden nog wel geraadpleegd voordat het plan definitief wordt, maar het zou een grote eerste stap zijn. Ottessen staat al langer bekend als voorstander van het organiseren van vrouwenwedstrijden. "Er zijn al een paar landen waar jonge meiden in groepen trainen. Een mooie eerste stap voorwaarts zou zijn om een reeks wedstrijden voor de jeugd te organiseren. Voor het schansspringen bij de vrouwen heeft het 32 jaar geduurd tot het olympisch werd, hopelijk duurt dat bij de noordse combinatie minder lang. Ik zou niet weten waarom we het niet zouden proberen", zo liet de Noorse oud-schansspringer in oktober optekenen.

Andere punten op de agenda waren het verhogen van het aantal deelnemers op de Olympische Spelen en het toevoegen van een nieuw onderdeel, de teamsprint. De noordse combinatie is een sport waar veel nieuwe wedstrijden uitgeprobeerd worden en de teamsprint is er daar een van. In het afgelopen seizoen was het tijdens de World Cups een populair en vaak spectaculair onderdeel. Begin juni moeten de nieuwe plannen vastgelegd worden tijdens het congres van de FIS in Barcelona.