Stakingen bouwprojecten Rio 2016 voorbij

Na twee weken van staken hebben arbeiders de werkzaamheden voor de Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro donderdag hervat. Daarmee lijkt een einde te zijn gekomen aan het door de vakbonden geleidde protest tegen bouwconsortium Rio Mais, wat de stadions en andere complexen bouwt.

Volgens Rio Mais komen er in de nabije toekomst geen nieuwe stakingen meer aan, hoewel de vakbonden zich daar nog niet over uitgelaten hebben. Al sinds 3 april lag de bouw stil, waardoor de kritiek vanuit het IOC op de organisatie nog meer toegenomen is. Om de boel zo veel mogelijk op gang te helpen werd eerder deze maand al een speciaal team naar Brazilië gestuurd.

Verwacht wordt nu dat het werk op het oorspronkelijk geplande schema verder kan gaan, ondanks het feit dat vrijdag en maandag nationale feestdagen zijn en woensdag (23 april) een lokale feestdag in Rio. 

De bouw zou ook moeten beginnen bij het Deodoro-cluster, waar onder andere de wedstrijden in het paardrijden, schieten, hockey, kanoën en BMX plaats moeten vinden tijdens de Spelen. Deodoro wordt het op een na grootste cluster van de Spelen en zal de overheid waarschijnlijk een kwart miljard euro kosten. 

Eduardo Paes, burgemeester van Rio de Janeiro, verwacht dat de werkzaamheden slechts enkele weken voor de openingsceremonie op 5 augustus 2016 klaar zijn. "We hebben geen marge en we kunnen ons geen enkele fout veroorloven. We hebben echter nog tijd om het voor elkaar te krijgen en dat gaat ons lukken", aldus de burgervader.