Broerse: "Genieten kan pas na afloop"

Joost Broerse is de enige speler van PEC Zwolle die weet hoe het is om een bekerfinale te winnen. De routinier hoopt zondag op een stunt tegen Ajax. Broerse (34) speelde in 2004 al in de bekerfinale tussen FC Utrecht en FC Twente (1-0).

"Iedereen heeft het altijd maar over genieten van zo’n wedstrijd, maar dat kan pas echt na afloop. Van de finale met Utrecht tegen FC Twente weet ik niets meer, ik herinner me alleen nog de bustour door de stad", aldus de verdediger uit De Bilt, die ook de Johan Cruijff Schaal won, tegen Sp!ts.

"Normaal zijn mooi en verzorgd voetbal de drijfveren bij PEC Zwolle, maar nu spelen we om een prijs. Dus moet daar de focus op gericht zijn en niet op het genieten. Al betekent het niet dat we heel anders gaan spelen dan we in de competitie gewend zijn", zei Broerse, die in zijn tijd bij APOEL Nicosia (2008-2011) de nationale beker van Cyprus veroverde.

De oud-speler FC Groningen, FC Utrecht en Excelsior keerde terug vanuit het buitenland en hoopte zijn loopbaan op een mooie manier af te kunnen gaan sluiten. "Mijn vrouw en ik kregen een kindje en zij had niet gestudeerd om alleen maar mij achterna te reizen. Dus gingen we terug. Ik hoopte nog wel op een club, maar wist dat ik me op mijn loopbaan na het voetbal moest gaan richten."

"Toen meldden plotseling Excelsior en daarna PEC Zwolle zich. Ik heb het hier enorm getroffen en we hebben nog leuke nieuwe dingen voor de boeg. Eerst de bekerfinale en volgend jaar Europees voetbal. Omdat we daar al zeker van zijn worden we sowieso gehuldigd na de finale tegen Ajax. Als we verliezen zal het lastig zijn om de teleurstelling weg te slikken en in Zwolle feest te vieren. Maar aan dat scenario denk ik niet, ik ga ervan uit dat we Ajax verslaan", besluit Broerse, voormalig jeugdinternational.