"Ze gunnen Ajax maar heel weinig"

Met Guyon Fernandez en Kamohelo Mokotjo beschikt PEC Zwolle over twee spelers die zijn opgegroeid met rivaliteit met Ajax. Zondag staat het tweetal tegenover de Amsterdammers. Het belooft een gedenkwaardige avond te worden voor beide spelers met een Feyenoord-verleden. De kans om de finale van de KNVB beker te winnen komt niet vaak voor bij clubs als PEC, beseft het duo terdege.

Fernandez, die Fred Benson in de spits zal vervangen, woont nog altijd in de buurt van Rotterdam, waar de eindstrijd zondag zal plaatshebben. "Mijn buurman vertelt me al de hele week dat ik nóg een stapje extra moet zetten zondag. In Rotterdam gunnen ze Ajax maar heel erg weinig", zo liet hij De Telegraaf optekenen.

Van die rivaliteit tussen Ajax en Feyenoord zal tijdens de finale, ondanks de locatie, geen rol spelen in de ogen van Fernandez. "Het is geen Feyenoord-Ajax. Die finale op zich, die is wel heel bijzonder."

Ook Mokotjo heeft ervaring met de rivaliteit met Ajax. Sinds zijn komst van Supersport United FC, een satellietclub van Feyenoord in Zuid-Afrika, probeerde hij jarenlang vergeefs door te breken in Rotterdam.

Bij PEC heeft hij beduidend meer succes. "Het mooiste van dit seizoen, is mijn hele tijd hier", laat hij weten. "Ik voelde al snel dat hier iets speciaals stond te gebeuren. Dit is het. Het moet alleen nog verzegeld worden. Wij zijn niet de favorieten, dus moeten we méér uit onszelf halen. Wij willen die generatie zijn die historie schrijft."