Derde zege Gilbert in Gold Race

Philippe Gilbert heeft voor de derde keer de Amstel Gold Race gewonnen. De Belg van BMC reed op de laatste beklimming van de Cauberg weg en kwam twee kilometer later solo over de meet. De tweede plaats was voor zijn landgenoot Jelle Vanendert, die Simon Gerrans net voor wist te blijven.

Vroeg in de wedstrijd reden er tien renners weg, waarbij Pim Ligthart de enige Nederlander was. De groep kreeg maximaal een kwartier voorsprong. Daarachter gebeurde weinig totdat Thomas Voeckler demarreerde met een nog kleine veertig kilometer te gaan.

Dat leidde uiteindelijk tot een groepje van negen, met daarbij naast Voeckler ook onder anderen Pieter Weening, Greg van Avermaet, Paul Martens, Bjorn Leukemans, Jakob Fuglsang en Alexandr Kolobnev. Van Avermaet en Fuglsang wisten op tien kilometer van de streep de laatste vluchters Christophe Riblon en Preben Van Hecke bij te halen.

Echter zat het peloton hen al op de hielen en amper drie kilometer (na de Bemelerberg) later was de groep alweer bijgehaald. Met ongeveer zestig man werd er koers gezet naar Valkenburg, waar voor de vierde en laatste keer de Cauberg moest worden beklommen. Op de klim ging Samuel Sanchez als eerste aan, waarna Gilbert de aanval overnam en met een voorsprong bovenkwam. Daarachter wisten Gerrans, Alejandro Valverde en Michał Kwiatkowski elkaar niet te vinden en wist Vanendert er zelfs nog op en over te gaan.

Gilbert was echter al te ver weg en boekte na 2010 en 2011 zijn derde zege in de Gold Race. Vanendert werd tweede vlak voor Gerrans. Bauke Mollema was op de zevende plaats de beste Nederlander.