Oegandese atletiekcoach geschorst na seksschandaal

De Oegandese atletiekbond heeft coach Peter Wemali geschorst in verband met een al weken slepend seksschandaal. Eerder in de week werd al bekend dat het Oegandese parlement een onderzoek zou starten naar de activiteiten van de coach.

Het schandaal kwam enkele weken geleden aan het licht dankzij hardloper Moses Kipsiro, tweevoudig winnaar van goud op de Commonwealth Games en winnaar van WK-brons in 2007. Kipsiro, die binnen de ploeg als vaderfiguur gezien wordt, trad naar buiten met klachten die vrouwelijke atleten met hem hadden besproken.

Zo werd de vrouwen, vooral juniores, door de coach verteld dat ze seks moesten hebben om beter te kunnen lopen. Dit zou het vrouwelijk lichaam in staat stellen om soepeler te bewegen. Volgens een van de atletes kwam de coach gedurende de nachten op trainingskampen naar de kamers van de loopsters.

Kipsiro, een van de meest gevierde atleten die het land ooit gekend heeft, werd na zijn uitlatingen door de atletiekbond uit de selectie gezet voor het wereldkampioenschap op de halve marathon, eind maart in Kopenhagen. Daar was de landgenoot van olympisch marathonkampioen Stephen Kiprotich een van de favorieten. 

Doordat Kipsiro niet stil bleef is eindelijk een onderzoek geopend door zowel het parlement als politie en justitie. De atleet hamert erop dat zijn vrouwelijke medeloopsters het recht moeten hebben om een vrouwelijke coach te krijgen. Het schandaal heeft de sportwereld in Oegana al weken in haar greep, terwijl de atleten in voorbereiding zijn voor de Commonwealth Games later dit jaar in Glasgow.