Vermeer: "Nooit bedreigd gevoeld"

Kenneth Vermeer werd zondag in de bekerfinale onder vuur genomen door eigen 'fans'. De keeper van Ajax vond de situatie echter niet bedreigend. Vermeer werd kort na het doelpunt van teamgenoot Ricardo van Rhijn omgeven door vuurwerk, afkomstig uit het vak met zogenaamde Ajax-supporters.

Arbiter Bas Nijhuis besloot de bekerfinale zo'n twintig minuten stil te leggen. Na de hervatting wervelde PEC Zwolle langs de Amsterdammers (5-1). "Ik wil niet zeggen dat het daaraan heeft gelegen, maar het was geen slimme actie", zei Vermeer over het vuurwerk en de ingelaste pauze tegen FOX Sports. "Maar ik heb me nooit bedreigd gevoeld. Bij het eerste incident schrok ik wel even, ik zag alleen maar vuurwerk langs mijn hoofd vliegen. "

"Het heeft ons niet geholpen. We staan met 1-0 voor, er is niets aan de hand. Maar de totale scherpte ontbrak na dat moment", aldus de teleurgestelde doelman van Ajax.

Bert van Oostveen, directeur betaald voetbal van de KNVB, vond de vuurwerkactie 'onacceptabel'. "Het is geen zwarte dag, maar het was wel een onacceptabel begin van een verder prachtige bekerfinale, met PEC Zwolle als fantastische winnaar", zei Van Oostveen.

"Ik was zeer verbaasd en bevreesd van al het vuurwerk. De garanties dat het daarna niet gebeurt heb je niet. Maar na onder andere de zeer goede oproep van Edwin van der Sar hoop je dat dat gezonde boerenverstand gaat zegevieren. Dat ontbrak tot op dat moment", aldus de KNVB-directeur. "Iedereen is wakker en moet zijn gezond verstand gaan gebruiken. Een relatief kleine groep die het voor de rest verpest, niet in de laatste plaats voor de eigen ploeg."