"Anti-dopingprogramma Rio wordt niet zo goed als Londen"

Craig Reedie, voorzitter van het Wereld Anti-Doping Agentschap (WADA) maakt zich grote zorgen over het anti-dopingprogramma tijdens de Olympische Spelen van Rio de Janeiro in 2016. Dat zegt hij deze week tegen CNN.

Naast de problemen met de bouwwerkzaamheden is het laboratorium in Rio een van de grootste problemen voor de organisatie. LADETEC, het dopinglab van de universiteit van Rio, zou de controles uitvoeren. In augustus 2013 moest men de licentie daarvoor echter inleveren, omdat niet aan bepaalde internationale eisen was voldaan.

De zorgen werden alleen maar groter toen bekend werd dat de dopingtests tijdens het WK voetbal uitgevoerd moesten worden in het Zwitserse Lausanne, omdat er in Brazilië geen lab was met de juiste papieren. Volgens Reedie zijn de Brazilianen druk bezig met het reorganiseren van de dopingbestrijding, maar is er nog een lange weg te gaan.

"Het lab is bezig om de juiste mensen aan het werk te krijgen, maar het gaat nog niet soepel. Het gaat bijzonder moeilijk worden om het systeem van de Spelen in Londen te evenaren. Dat werkte heel erg goed en dat kwam voor een groot deel doordat de Britse anti-dopingorganisatie goed werk af kon leveren", aldus Reedie.

"Van Rio kunnen we zoiets niet zeggen, het lab heeft haar licentie verloren omdat het duidelijk niet aan de eisen voldeed", aldus de Brit. Een nieuw laboratorium in Rio is bijna klaar, maar volgens Reedie is dat slechts het begin van een oplossing: "Daar moet nog van alles voor geregeld worden, zoals goed materiaal, de juiste mensen en bovenal het bewijs dat men daar wel aan de eisen kan voldoen."

Reedie heeft de hoop echter nog niet opgegeven, maar is er wel van overtuigd dat de Braziliaanse overheid mee zal moeten werken: "Er is nog wel tijd, maar dit is iets waar niet de organisatie van de Spelen, maar de overheid mee aan de slag moet. Zij moeten het geld vrijmaken voor een sterk anti-dopingprogramma en een laboratorium wat daarbij hoort. De dopingbestrijding tijdens Rio 2016 valt of staat met het slagen van de overheid in deze taak", besluit de bestuurder.