PEC overwoog definitief te staken

Het had niet veel gescheeld of PEC Zwolle had de meest memorabele avond uit de clubgeschiedenis nooit meegemaakt. De Zwollenaren verrasten vriend en vijand door Ajax in de finale van de KNVB beker met grote cijfers (5-1) te verslaan. Naar nu blijkt voelden de uiteindelijke winnaars er aanvankelijk weinig voor om de negentig minuten vol te maken.

Na slechts een handvol minuten besloot scheidsrechter Bas Nijhuis het treffen tijdelijk te staken, omdat een deel van de Ajax-aanhang het speelveld had bekogeld met vuurwerk. Als het aan PEC had gelegen waren de spelers na die afkoelingsperiode niet meer op het veld teruggekeerd.

Dat stelt Gerard Nijkamp, technisch directeur van PEC, in gesprek met Voetbal International. "We hebben serieus overwogen om te stoppen", aldus de beleidsbepaler van de club uit Overijssel tegenover het weekblad.

"Achteraf is het goed dat we dat niet hebben gedaan. Maar ik baal er nog steeds van dat het zover heeft kunnen komen. Vanuit Zwolle zijn er zoveel kinderen en families naar Rotterdam gekomen. En dan te zien hoe een paar supporters het vergalt voor de rest."

"We hadden ook onze twijfels omdat Diederik Boer in de tweede helft voor dat doel moest keepen", gaat Nijkamp verder. "We wilden geen risico lopen dat het vuurwerk ook naar zijn hoofd zou worden geslingerd. Onder protest zijn we verder gegaan. Onwerkelijk wat er daarna op het veld is gebeurd."


Na het vuurwerk werd de wedstrijd twintig minuten gestaakt (PRO SHOTS/Peter Lous)