Tien jaar schorsing voor Johan Bruyneel

Voormalig ploegleider Johan Bruyneel is voor liefst tien jaar geschorst door een Amerikaanse geschillencommisie, de American Arbitration Association (AAA). In die jaren mag hij geen enkele functie uitvoeren binnen de wielersport. Dat meldt de Belg in een statement op zijn website. Bruyneel was betrokken bij het dopingschandaal rondom Lance Armstrong en de US Postal-ploeg, waar hij ploegleider was.

"Ik ontken niet dat er elementen in mijn carrière zijn waarvan ik wens dat ze anders waren. Ook ontken ik niet dat doping jarenlang simpelweg een onderdeel van het leven in het peloton was. Echter ben ik het er niet mee eens dat slechts een klein deel van ons gestraft wordt vanwege de fouten van een hele generatie", begint Bruyneel aan zijn statement.

De Belg, die in 2012 ontslagen werd als ploegleider bij RadioShack-Nissan-Trek, vraagt zich af of US Postal wel echt het meest ontwikkelde dopingprogramma in de geschiedenis van het wielrennen had. "Die beschuldiging heeft flink wat boeken en dus geld op tafel gegooid, maar verder laat het alleen maar zien dat USADA goed is in niks anders dan het zichzelf groter maken dan zij is."

De werkelijkheid ligt anders volgens Bruyneel: "Op zijn tijd zal ik zelf een volledig verslag geven van hoe alles gegaan is, voor zover ik dat kan weten. Tot die tijd zou ik u willen vragen om alles wat het USADA zegt met een korrel zout te nemen, want zij dienen alleen zichzelf."

De oud-ploegleider vraagt zich zelfs af in hoeverre USADA en de AAA enige macht over hem heeft: "Ik ben een Belg en ik woon in Groot-Brittannië. Ik ben nooit lid geweest van de Amerikaanse wielerbond of enige andere Amerikaanse sportbond. Ik heb nooit iets getekend waarmee ik USADA of de AAA enige macht over mij gaf. Geen enkele overtreding waarvan USADA zegt dat ik die begaan heb vonden plaats op Amerikaanse bodem. Het kan dan niet correct zijn dat USADA, een Amerikaanse bond, zulke autoriteit over mij denkt te hebben."

Volgens Bruyneel heeft USADA de andere bonden ernstig in de weg gezeten: "De bonden met echt gezag, waar ik mijn hele loopbaan lid van ben geweest, zijn aan de kant geschoven door de Amerikanen. Ik ben bovenal ernstig teleurgesteld in de gang van zaken door USADA, wat erop gericht was om mij koste wat het kost aan de schandpaal te nagelen."

Bruyneel sluit af door te zeggen dat hij nog over zijn volgende stap nadenkt: "Ik kan in beroep gaan bij het Hof van Arbitrage voor Sport (CAS), maar dan moet ik opnieuw mijn vertrouwen leggen in het rechtssysteem, wat lastig is na deze uitspraak van het AAA. Ik zal binnenkort beslissen of ik door blijf vechten of dat ik de ogen van mensen zal openen over USADA en wat zij mij en anderen aangedaan hebben."