WK 2018 kost stad Moskou bijna zes miljard euro

Het wereldkampioenschap voetbal van 2018 in Rusland zal Moskou bijna zes miljard euro kosten. Dat heeft het bestuur van de stad deze week bekend gemaakt. Het grootste deel daarvan bestaat uit geld wat niet afkomstig is van de overheid of subsidies.

Van de 291 miljard roebel, omgerekend 5,8 miljard euro, komt slechts 22% voor rekening van de stad Moskou. Opvallend is dat de federale overheid van Rusland een schamele 2200 euro betaald. Net als met de Olympische- en Paralympische Winterspelen zal het grootste deel van het geld gebruikt worden voor de infrastructuur in en rondom de stad. 

Elf procent zal gebruikt worden voor faciliteiten rondom de sport zelf, zoals het vernieuwen van het Luzhniki-stadion. Daar worden in 2018 zowel de openingswedstrijd als de finale van het WK gespeeld. Het vernieuwen van de infrastructuur en het openbaar vervoer zal 66% van het budget opeisen.

De kosten zijn veel hoger dan de eerdere schatting. Nog geen maand geleden zei Alexei Vorobyov, de hoogste sportbestuurder van Moskou, dat de kosten uit zouden komen op ongeveer 73 miljard roebel, omgerekend zo'n anderhalf miljard euro. Volgens Vorobyov zou ongeveer driekwart van dat geld uit het budget van de stad zelf komen.

Ook de totale kosten voor alle stadions die in 2018 het WK te gast krijgen is hard gestegen. Twaalf stadions in elf steden zullen van de grond af worden opgebouwd of zullen grote vernieuwingen ondergaan. De kosten hiervoor worden inmiddels geschat op zo'n vijftien miljard euro. Dat is het dubbele van het door president Putin genoemde bedrag ten tijde van de promotie om het WK naar Rusland te krijgen.

Voorlopig lijkt het tempo in Rusland wel hoger te liggen dan in Brazilië, waar dit jaar het WK gehouden gaat worden. Daar is nog lang niet zeker of alle stadions wel op tijd klaar zullen zijn. De Russische minister van Sport, Vitaly Mutko, gaf vorige maand echter ook aan zich enige zorgen te maken over het tempo waarmee de stadions in zijn land ontworpen worden.