Qatar schroeft aantal WK-stadions terug

De organisatie van het wereldkampioenschap voetbal in 2022 in Qatar heeft het aantal stadions waar gespeeld zal worden teruggeschroefd van twaalf naar acht. Dat zegt Ghanim Al-Kuwari, de voorzitter van het organisatiecomité tegen Bloomberg

Al-Kuwari gaf geen reden, maar de waarschijnlijke oorzaak voor de wijziging in de plannen is het uit de hand lopen van de kosten en de vertragingen in de bouw. Het land is van plan om zeker 145 miljard euro uit te geven voor het organiseren van het toernooi. Zo'n 25 miljard daarvan is bedoeld voor het openbaar vervoer, naast 5 miljard voor een haven en ruim 12 miljard euro voor een vliegveld. 

Het land met twee miljoen inwoners ligt flink achter op schema. Zo werd later dan gepland begonnen aan de bouw van de metro en ligt het vliegveld maar liefst zes jaar achter op de geplande data. "Zoals altijd bij een WK wordt er door de FIFA nog eens goed naar het gekozen land gekeken om de definitieve speelsteden en stadions te bepalen. Die plannen worden dan bevestigd door het uitvoerend comité van de FIFA", aldus een woordvoerder van de organisatie. "Het minimum aantal stadions is acht, tegenover een maximum van twaalf."

Het budget van de Qatari's voor het komende jaar is gedaald, terwijl de verwachte uitgaven juist flink gestegen zijn. De organisatie is, waarschijnlijk om die reden, al een tijd in overleg met de FIFA om het aantal stadions terug te schroeven naar acht of negen. Naast de stadions worden bijna honderd trainingsfaciliteiten gebouwd.

Het is nog niet duidelijk wanneer het WK precies wordt gespeeld. Vanwege de extreme temperaturen in de zomer gaan er al tijden stemmen op om het te verplaatsen naar de winter. Een beslissing daarover wordt waarschijnlijk pas eind 2015 genomen door de FIFA.