Achttien Nederlanders op voorlopige startlijst Giro

Op de dinsdag gepubliceerde voorlopige startlijst van de Giro d'Italia staan achttien Nederlanders vermeld. Belkin verschijnt volgens de lijst met liefst acht landgenoten aan de start, Australiër David Tanner is de enige buitenlander in de ploeg.

Voor Belkin staan Wilco Kelderman, Jetse Bol, Rick Flens, Marc Goos, Martijn Keizer, Steven Kruijswijk, Maarten Tjallingii en Jos van Emden op de lijst. Kelderman werd vorig jaar zeventiende in de Giro, zijn tot nu toe enige grote ronde. Kruijswijk werd in 2011 nog achtste, terwijl Bol en Goos hun debuut maken in een grote ronde. De meest ervaren man bij Belkin is Tjallingii, die volgens de lijst begint aan zijn zevende grote ronde.

Johnny Hoogerland zal voor Androni-Giocatolli starten. Hij werd in 2009 nog twaalfde in de Vuelta a España en reed totaal zes keer een grote ronde. Garmin-Sharp verschijnt met twee Nederlanders aan de start, Thomas Dekker en Tom-Jelte Slagter. Beiden reden de Giro al twee keer. Bij Omega Pharma - Quick-Step staat Wout Poels op de lijst. Na drie keer de Tour de France en twee keer de Vuelta gereden te hebben maakt hij zijn debuut in de Giro.

Veruit de meest ervaren van alle Nederlanders is Pieter Weening. Met deelname in twaalf grote rondes zal hij voor Orica-GreenEdge starten. Hij wordt daar onder andere vergezeld door Jens Mouris, die zowel de Giro als de Vuelta één keer reed. Trek Factory Racing start met Boy van Poppel, die vorig jaar de Tour reed. 

Het tweede Nederlandse team, Giant-Shimano, verschijnt waarschijnlijk met drie Nederlanders aan het vertrek. Tom Stamsnijder en Albert Timmer zijn bekend met de Giro, Tom Veelers maakt er zijn debuut.

De Italiaan Michele Scarponi vertrekt vermoedelijk met het nummer 1. Hij is de kopman van Astana, het team dat met Vincenzo Nibali vorig jaar de winnaar in de gelederen had. Alleen Frankrijk (19) en Italië (58) hebben meer rijders aan de start dan Nederland.