Boogschutter Van den Berg wint World Cup-kwalificatie

Boogschutter Sjef van den Berg is 2014 uitstekend begonnen. De pas negentienjarige nummer veertig van de wereld wist tijdens de World Cup in Shanghai de kwalificatie van het olympische onderdeel recurve te winnen. Met 72 pijlen kwam hij tot een score van 669 punten. Ook de compoundmannen deden het voortreffelijk in de kwalificatie.

"Mijn pijlen kwamen gewoon allemaal precies waar ik ze wilde hebben in het bord, precies zoals ik ze aanvoelde. Ik heb eigenlijk niks te klagen. De score is niet heel bijzonder, maar ik denk dat door de wind niemand een betere score neer kon zetten", aldus Van der Berg. Indoor won hij al twee keer de kwalificatie van een World Cup, maar dat bracht hem nog geen podium. "Ik voel me goed en zit vol vertrouwen. Mijn boog is erg goed afgestemd dus ik ga ervoor om nu wel het podium te halen."

Van den Berg was niet de enige Nederlander die in actie kwam. Nummer zeven van de wereld Rick van der Ven, die in Londen tijdens de Olympische Spelen furore maakte met plek vier, kwam met een score van 650 punten tot de 28e plek. Mick de Bakker, nummer 170 van de wereld, moest genoegen nemen met de 61e plek. Donderdag staat de wedstrijd tot en met de halve finales op het programma. Van den Berg staat dankzij zijn zege automatisch in de 1/16e finale.

Het Nederlandse mannenteam kwalificeerde zich zonder problemen voor de wedstrijd. Met Van der Berg, Van der Ven en De Bakker werden ze zevende. Zij zullen het vrijdag in de achtste finales opnemen tegen de Russen. 

Er wordt in Shanghai ook geschoten met de niet-olympische compoundbogen. De Nederlanders deden het daar meer dan uitstekend in de kwalificatieronde. Wereldkampioen Mike Schloesser kwam tot 710 punten, goed voor de derde plek. Ruben Bleyendaal schoot 705 punten en werd dertiende, één plek voor Peter Elzinga die eveneens 705 punten scoorde.

Alleen het Amerikaanse team wist beter te presteren dan de Nederlanders. Schloesser en zijn teamgenoten scoorden acht punten te weinig voor de winst en nemen het vrijdag op tegen Hong Kong. Bij de vrouwen deed Inge van Caspel mee. Zij werd verdienstelijk 21e en begint donderdag tegen de Britse Claudine Jennings.