Valverde zegeviert in Waalse Pijl, Mollema vierde

Alejandro Valverde heeft woensdag de Waalse Pijl gewonnen. De Spanjaard van Movistar was in de sprint bergop als eerste boven op de Muur van Huy. Op gepaste afstand eindigde Dan Martin als tweede, gevolgd door Michal Kwiatkowski. De Nederlanders Bauke Mollema (Belkin) en Tom-Jelte Slagter (Garmin) werden vierde en vijfde. Valverde volgt met zijn zege landgenoot Daniel Moreno op.

Na een zware dag, waarin een hoog gemiddelde werd gehaald, arriveerde een groep van zo'n zestig renners aan de voet van de Muur van Huy. Pieter Weening was er toen niet meer bij. De Nederlander van Orica-Greenedge raakte vlak daarvoor betrokken bij een kleine valpartij.

Als een van de eerste toppers zette Mollema aan. Hij kwam niet weg, maar handhaafde zich net als Slagter knap van voren. De eerste serieuze uitlooppoging was van Martin. De versnelling van de Ier mocht er zijn, maar viel in het niet bij die van Valverde. De Spanjaard ontstak een lont in een stuk buskruit en kwam met verschillende fietslengtes voorsprong over de finish.

Valverde won de Waalse Pijl eerder in 2006. Het is zijn eerste grote klassiekerzege sinds zijn rentree in het peloton in 2012 na het uitzitten van een dopingschorsing. De gedoodverfde favoriet Philippe Gilbert, de winnaar van de Amstel Gold Race, kwam er niet aan te pas en vond zichzelf pas op de tiende plaats terug.

Ramunas Navardauskas en Preben Van Hecke reden lange tijd op kop in de 205 kilometer lange wielerklassieker, maar werden op twaalf kilometer van de meet ingerekend. Katusha, de ploeg van Moreno en Joaquin Rodríguez, hield vervolgens het tempo hoog. De uitlooppoging van Jérémy Roy was daarom geen lang leven beschoren. Nog voor de Muur van Huy werd hij ingerekend.