Ajax nog drie jaar zonder fans naar Feyenoord

Ajax neemt ook de komende drie jaar geen uitsupporters mee naar wedstrijden tegen Feyenoord. Dat is besloten naar aanleiding van de ongeregeldheden zondag tijdens de bekerfinale tegen PEC Zwolle. Ajax-supporters gooiden toen vuurwerk op het veld in de Kuip, waardoor de wedstrijd tijdelijk moest worden gestaakt.

Ajax heeft zelf besloten tot de maatregel over te gaan. Dat gebeurde na het overleg dat maandag werd gevoerd tussen de clubleiding, het Openbaar Ministerie, politie en gemeente. Een groep van circa vierhonderd supporters kreeg al te horen zondag niet welkom te zijn bij de eventuele kampioenswedstrijd in Almelo tegen Heracles.

Wedstrijden tussen Ajax en Feyenoord worden al sinds 2009 zonder supporters van de bezoekende club afgewerkt, nadat het enkele keren flink uit de hand was gelopen. De regeling zou bij de start van het volgende seizoen opnieuw worden geëvalueerd, maar Ajax heeft besloten daar niet op te wachten.

Fans van Ajax hielden zondag tijdens de met 5-1 verloren bekerfinale behoorlijk huis in de Kuip. Niet alleen belandde er vuurwerk op het veld, ook werden er vernielingen aangebracht in het stadion. Feyenoord schat de totale schade op ongeveer zestigduizend euro. Dat bedrag probeert Ajax op de raddraaiers te verhalen.