Arsenal neemt contact op met Van Gaal

Arsenal heeft contact gezocht met Louis van Gaal. De club uit Londen ziet in de huidige bondscoach van het Nederlands elftal de ideale opvolger van Arsene Wenger. De clubleiding van The Gunners heeft nog altijd vertrouwen in een langere samenwerking met Wenger. In oktober werd immers een akkoord bereikt over een nieuw contract voor de duur van twee jaar.

Maar Arsenal weet dat de Franse coach vertrekt wanneer hij de gestelde doelen volgende maand niet haalt. Wenger wil de FA Cup winnen en met Arsenal bij de eerste vier in de Premier League eindigen. Wanneer Wenger vertrekt, is Van Gaal in beeld om hem op te volgen, weet Goal. De huidige bondscoach van Oranje staat ook in de belangstelling van Manchester United en sprak zelfs al met die club. In een eerder stadium sprak de voormalige trainer van onder meer Ajax en Bayern München ook al met Tottenham Hotspur.

Van Gaal houdt vanuit zijn villa in de Portugese Algarve alle opties open en wacht de ontwikkelingen bij Manchester United en Arsenal af. Een samenwerkingsverband met Arsenal zou niet geheel ontoevallig zijn. Drie van zijn eerdere assistenten gaan binnenkort aan de slag in de jeugdopleiding van de Londense club.

Andries Jonker neemt komende zomer het stokje over van Liam Brady als hoofd van de jeugdopleiding. Jonker werkte samen met Van Gaal bij Bayern München en Barcelona. Jan van Loon gaat aan de slag als trainer van Arsenal U16 en Frans de Kat gaat aan de slag bij U18. Van Loon en Kat werkten eerder al samen met Van Gaal bij de KNVB. De drie Nederlanders treden per 1 juli in dienst bij The Gunners.

Een eventueel vertrek van Wenger zou een grote aderlating zijn voor Arsenal. De clubleiding heeft nog alle vertrouwen in de Franse trainer en boden hem niet voor niets een contract tot 2016. Maar Wenger laat zijn toekomst bij Arsenal afhangen van de laatste vier wedstrijden van het seizoen, waaronder de FA Cup-finale op 17 mei tegen Hull City. De laatste vier duels zullen bepalen of Wenger de twintig jaar vol maakt bij Arsenal.

Mocht Wenger besluiten te vertrekken aan het einde van het seizoen, volgt er geen grote leegloop. Verwacht wordt dat Boro Primorac, fitness-coach Tony Colbert en keeperstrainer Gerry Peyton ook zullen vertrekken. Assistent-manager Steve Bould, eerste elftal-coach Neil Benfield en de rest van de medische en technische staf blijven aan.