Boogschutter Van der Ven haalt halve finale World Cup

De Nederlandse boogschutters hebben tijdens de World Cup in Shanghai wisselvallig gepresteerd. Alleen recurve-schutter Rick van der Ven kon echt indruk maken, hij werd pas in de halve finale uitgeschakeld. Ruben Bleyendaal haalde met de compoundboog de achtste finales.

Op recurve had Nederland met Sjef van den Berg de winnaar van de kwalificatie in de gelederen. Hij mocht daardoor in de 1/16e finale instromen maar werd direct uitgeschakeld door Hideki Kikuchi. De Japanner, die de twee eerste rondes wel moest spelen, staat op de 110e plek van de wereldranglijst, zeventig plaatsen onder Van der Berg. De Nederlander had echter geen kans en ging er met 7-1 af.

Mick de Bakker deed het naar behoren. De 22-jarige Nederlander haalde dankzij twee tiebreaks, waarbij de wedstrijd met één pijl beslist wordt, de 1/16e finale. Daarin kwam hij tekort tegen de jonge Sloveen Jan Rijavec. Na 5 sets stond het 5-5, maar waar Rijavec zijn beslissende pijl in de 10 schoot, kwam De Bakker slechts tot een 7.

Van der Ven presteerde wel uitstekend. De nummer zeven van de wereld begon met een simpele 6-0 overwinning op Silie Tan uit Singapore. Vervolgens moest Yu Xin uit China er ook aan geloven, 6-4. Tegen de Indiër Viswash was een beslissende pijl nodig, maar in de achtste finale rekende Van der Ven in drie sterke sets met 6-0 af met de Japanner Ayumi Iwata. 

In de kwartfinale moest de Nederlander aantreden tegen de Amerikaanse wereldtopper Brady Ellison, de nummer zes van de wereld. In de eerste drie sets had Van der Ven het lastig, maar met wat geluk kon hij de schade beperkt houden. In de volgende twee sets scoorde hij telkens één punt meer dan Ellison en dus ging hij naar de halve finale.

Daar wachtte Kikuchi en opnieuw bleek de Japanner, die al van Van der Berg won, te sterk voor een Nederlander. Met 7-3 wa Kikuchi duidelijk een maatje te groot. In de wedstrijd om het brons speelt de Nederlander zondag tegen de Australiër Taylor Worth.

Bij de compoundmannen werd de beste prestatie neergezet door Ruben Bleyendaal. De ervaren rot had een bye in de eerste ronde en schakelde daarna Tuan Nguyen uit Vietnam en de Australiër Michael Brosnan uit. In de achtste finale stond hij tegenover de pas negentienjarige Zuid-Koreaan Youngho Yang. Beiden kwamen na vijftien pijlen op een score van 145 punten, maar de beslissende pijl van Yang was een fractie beter dan die van Bleyendaal.

Wereldkampioen Mike Schloesser werd in de kwalificaties nog derde, maar in zijn eerste wedstrijd, de 1/16e finale, moest hij zich met 148-147 gewonnen geven tegen de Fransman Sebastien Peinau. Peter Elzinga had een bye in de eerste ronde, maar verloor daarna van Camilo Cardona uit Colombia.

Bij de compoundvrouwen ging Inge van Caspel in de eerste ronde onderuit tegen Claudine Jennings uit Groot-Brittannië. Vrijdag staan in Shanghai de landenwedstrijden op het programma. Nederland doet daar zowel op recurve als compound mee met een kansrijk mannenteam.