UEFA mild met Financial Fair Play

Clubs die zich niet aan de regels van Financial Fair Play van voetbalbond UEFA houden hoeven voorlopig nog geen uitsluiting van bijvoorbeeld de Champions League te verwachten. Voorzitter Michel Platini heeft dit vandaag aan Le Parisien laten weten.

Platini: "Er komen zware straffen aan, maar als je verwacht dat er bloed vloeit, dan zul je teleurgesteld zijn. Er zullen wat maatregelen worden getroffen, maar geen uitsluiting van Europees voetbal."

De UEFA beoogt met Financial Fair Play het gezonder maken van de Europese voetbalclubs. Zo mogen clubs over de seizoenen 2011-2012 en 2012-2013 bij elkaar opgeteld niet meer dan 54 miljoen euro verlies geleden hebben. In totaal zijn er 76 clubs onder de loep genomen. De eerste straffen volgen begin mei, terwijl de zwaardere gevallen pas in juni hun sanctie te horen krijgen. "Ik denk dat grote clubs ook worden getroffen door sancties. Maar we overleven dit wel."

Een van de clubs die nader bekeken wordt is Manchester City. Om de inkomsten en uitgaven op orde te krijgen is er een tienjarige deal ter waarde van 420 miljoen euro gesloten met vliegmaatschappij Etihad. Zulke overeenkomsten zijn in principe niet toegestaan, tenzij aangetoond kan worden dat de bedragen marktconform zijn.