[EL] Uitslagen halve finale heenwedstrijden (24/04/2014)

Benfica heeft donderdag het eerste halvefinaleduel in de Europa League gewonnen van Juventus. In eigen huis werd het 2-1 voor de Portugezen door goals van Ezequiel Garay in de tweede en Lima in de 82e minuut. Tussendoor had Carlos Tévez gelijk gemaakt. De Argentijn scoorde zijn eerste Europese goal in ruim vijf jaar.

Direct aan het begin van de wedstrijd zorgde kersvers kampioen Benfica ervoor dat de eigen fans konden juichen. De ploeg viel aan en veroverde een corner. Oud-Ajacied Miralem Sulejmani nam die hoekschop en Garay kopte hem vrij binnen. Juventus-doelman Gianluigi Buffon zat nog wel met zijn handen aan de inzet, maar kon hem alleen het zijnet induwen.

Na de 1-0 bleef Benfica de ploeg met het meeste balbezit. De Portugezen strandden echter regelmatig op het middenveld. Juventus stichtte ook niet veel gevaar waardoor er weinig spektakel was in het Estádio da Luz.

Na rust vergrootte Juventus de druk op de verdediging van de Lissabonse ploeg langzaam maar zeker. Ruim een kwartier voor tijd kwam Tévez door de verdediging heen en scoorde hij na 25 Europese duels droog te hebben gestaan weer eens in een Europese wedstrijd. De Argentijn zette de Benfica-defensie op het verkeerde been en schoof de bal binnen.

Met de 1-1 op de borden moest Benfica nogmaals aanzetten en dat deed de thuisploeg dan ook. Lima rondde zo ongeveer de eerste serieuze aanval in de tweede helft af en even later werd het bijna 3-1. Juventus schrok nu ook weer wakker en stapelde kans op kans. De vermakelijke slotfase ten spijt bleef het bij 2-1.

Volgende week donderdag staan de ploegen opnieuw tegenover elkaar. Dan is Turijn de plaats van handeling.

Sevilla heeft een eerste stap richting de finale van de Europa League gezet. De Andalusische ploeg won donderdag thuis met 2-0 van Valencia. Stéphane M'Bia en Carlos Bacca hielpen Sevilla aan een voortreffelijke uitgangspositie voor de return. De Kameroener scoorde de openingstreffer na ruim een halfuur in buitenspelpositie.

De wedstrijd verliep tot die goal redelijk evenwichtig, al kreeg Sevilla via Bacca de betere mogelijkheden. M'Bia werkte met zijn hak binnen, nadat een vrije trap van Ivan Rakitic was verlengd. De middenvelder stond duidelijk buitenspel, maar tot verbazing van alles en iedereen bleef een fluitsignaal van de scheidsrechter uit.

Na de 1-0 kreeg Valencia al snel een nieuwe klap te verwerken: Bacca rondde af na een vlotte combinatie met Vitolo. In de tweede helft ging Valencia op zoek naar de aansluitingstreffer, maar was Sevilla een paar keer dicht bij de 3-0. Doelman Vicente Guaita bracht knap redding op een kopbal van Federico Fazio en een inzet van Bacca.

Pas in de slotfase wisten de bezoekers gevaar te stichtten. Jonas dwong Beto tot een reflex en de lat stond een goal van Eduardo Vargas in de weg. Het belangrijke uitdoelpunt bleef evenwel uit, waardoor Valencia volgende week in eigen huis vol aan de bak moet.

In de kwartfinale stond de ploeg uit de sinaasappelstad ook al voor een schier onmogelijke opdracht. Toen werd een 3-0 nederlaag tegen FC Basel overtuigend weggepoetst: 5-0. Met Sevilla treft het een ploeg in vorm. Die club won negen van zijn tien laatste competitieduels.