Ajax voert rouleersysteem in bij jeugdtrainers

Ajax gaat een rouleersysteem hanteren bij de trainers in de jeugdopleiding. "Een coach vast op een team gaan we doorbreken", zegt hoofd jeugdopleiding Wim Jonk.

"Waarom? Omdat we spelers, maar ook trainers, bewust willen maken: je moet spelers beter maken. Het gaat in de opleiding niet om het team, maar om de ontwikkeling van het individu", legt Jonk uit in De Telegraaf.

Volgens Jonk moeten de trainers op een andere manier gaan denken. "Ze zijn verantwoordelijk voor een groep spelers. Ze begeleiden spelers, bekijken beelden en praten met ze. Daardoor krijg je een mentor-relatie. Ze krijgen een groep uit Onder 19, Onder 18 en Onder 17. Het wordt een mix, die karakterologisch en voetbaltechnisch bij een trainer past."

"Doordeweeks is er geen A1 en A2 of B1 en B2 meer, maar traint Onder 19 of Onder 17 samen", vervolgt Jonk. "En daar staan dan vier trainers bij. De vaste mensen en individuele trainers als Jaap Stam, Kenneth Perez, Bryan Roy, Ronald de Boer en Richard Witschge kennen de prioriteiten van de spelers en stemmen daar de trainingen op af."

Jonk ziet graag dat het niveau van trainers en spelers omhoog gaat. De eerste stappen zijn in ieder geval al gezet. "De metingen wijzen uit dat er progressie wordt geboekt. We zijn pas op dertig of veertig procent van het niveau waar we naartoe willen."