Financiële klap dreigt voor Armstrong

Lance Armstrong moet vrezen voor een fikse financiële aderlating. Het Hof van beroep in het Texaanse Dallas heeft een verzoek van de wielrenner afgewezen. Daarmee probeerde Armstrong te voorkomen dat een arbitragepanel een aan hem betaalde bonus van twaalf miljoen dollar onder de loep neemt.

Verzekeringsmaatschappij en oud-sponsor SCA Promotions betaalde Armstrong twaalf miljoen dollar aan bonusgeld voor zijn prestaties op de fiets. Omdat Armstrong vorig jaar bekende doping te hebben gebruikt tijdens zijn zeven Tour de Francezeges, vindt SCA dat de wielrenner het geld moet terugbetalen.

De verzekeringsmaatschappij en de wielrenner steggelen al sinds 2005 over geld. SCA wilde Armstrong toen geen bonusgeld uitkeren omdat het bedrijf vermoedde dat hij doping had gebruikt. Uiteindelijk kwamen de partijen in een rechtszaak een regeling overeen en kreeg de Texaan het geld toch.

SCA wil dat de rechtszaak heropend wordt. Op verzoek van Armstrong werd de heropening in maart op juridische gronden stopgezet door het Hof. Volgens zijn advocaten kan de zaak niet heropend worden omdat de in 2005 getroffen regeling bindend was. Nu stelt het Hof dat het niet het recht had de heropening een halt toe te roepen.

Volgens SCA is de regeling niets meer waard omdat Armstrong inmiddels dopinggebruik heeft bekend. Mocht het arbitragepanel oordelen dat Armstrong de twaalf miljoen moet terugbetalen aan SCA, dan kan de Texaan nog tegen die beslissing in beroep gaan.

Armstrong kampt met meer financiële problemen. De wielrenner trof in november met verzekeringsmaatschappij Acceptance Insurance een schikking, waarvan de financiële details niet zijn prijsgegeven. Het bedrijf eiste 2,3 miljoen euro terug aan bonussen. Daarnaast heeft de federale overheid een zaak aangespannen over het door US Postal, de oude ploeg van Armstrong, betaalde sponsorgeld. De boetes kunnen in die zaak in de tientallen miljoenen lopen.