[Eredivisie] Uitslagen speelronde 33

Vandaag begon om 14.30 uur de eennalaatste speelronde van dit seizoen in de Eredivisie. Het is Ajax eindelijk gelukt om kampioen te worden, nadat er met 1-1 gelijk werd gespeeld tegen Heracles Almelo. De enig overgebleven concurrent Feyenoord won met ruime cijfers van SC Cambuur, het werd 5-1 voor de Rotterdammers.

ADO Den Haag nam het thuis op tegen AZ. Voor de ploeg uit Alkmaar stond niets meer op het spel, maar de thuisploeg kon zich definitief veiligspelen. Met dat doel werd de wedstrijd dan ook begonnen. ADO was feller en kwam na twintig minuten verdiend op voorsprong via Van Duinen. Holla had zijn ploeg op 2-0 kunnen zetten maar miste de kans. AZ werd wakker en ging via Poulsen en Elm op zoek naar de gelijkmaker. In de tweede helft was het spel ook voor ADO. Na een paar gemiste kansen verdubbelde Holla tien minuten voor tijd de voorsprong. AZ deed even later nog wel wat terug maar de drie punten bleven in Den Haag.

Hekkensluiter Roda JC kreeg FC Groningen op bezoek. Roda JC staat voorafgaand aan deze speelronde drie punten achter op N.E.C. Nijmegen en moet dus minimaal winnen om directe degradatie te ontlopen met als voorwaarde dat N.E.C. punten verspeelt. De ploeg uit Kerkrade begon goed en kwam al vroeg op voorsprong na een eigen doelpunt van Hateboer. Groningen was in de eerste helft alleen via Kostic gevaarlijk. Na de pauze waren de bezoekers beter in het spel. Zivkovic scoorde de 1-1 na een mooie aanname en zes minuten later maakte Kostic de 1-2. Met nog twintig minuten te spelen kreeg Kieftenbeld (Groningen) een rode kaart, maar Roda kon niet van de manmeersituatie profiteren.

Nummer zes sc Heerenveen kreeg bezoek van FC Utrecht, dat op de elfde plaats is terug te vinden. De thuisploeg was in de eerste helft de gevaarlijkste van de twee. Van den Berg schoot net naast en Basacikoglu trof het zijnet. Vlak voor rust lukte het De Roon wel om de bal van afstand binnen te schieten. In de tweede helft kon de voorsprong al hoog zijn opgelopen, maar Heerenveen miste een aantal grote kansen. Ziyech zette zijn ploeg op 2-0 op aangeven van Finnbogason. Een kwartier later zat het duel op slot toen ook de 3-0 werd gemaakt (v. Aken). In de slotfase maakte Mulenga nog een eretreffer voor Utrecht en meteen daarna maakte topscorer Finnbogason de beslissende 4-1.

Ook Go Ahead Eagles kon zich vandaag veiligspelen. Daarvoor moest minimaal een punt worden gehaald bij Vitesse. In de eerste helft was Vitesse alleen gevaarlijk met schoten die over of naast vlogen. Na een half uur kwamen de Eagles op voorsprong na een kopbal van Kolder. Na rust eiste Vitesse een strafschop maar kreeg deze niet. Even later kwamen de bezoekers op 2-0 toen Antonia een pass van Houtkoop succesvol afrondde. Daarna kwam Vitesse terug, want binnen tien minuten stond het gelijk. Eerst scoorde Kashia (kopbal) en even later was het Pröpper met een krul in de kruising.

Rodasupporters moedigen hun ploeg aan (PRO SHOTS/Marcel van Hoorn)

Bekerwinnaar PEC Zwolle kreeg bezoek van PSV, dat door het gelijkspel van Vitesse een plekje kon stijgen op de ranglijst. PEC zat na de feestweek goed in het spel en bood aardig weerstand tegen de bezoekers. Locadia kreeg voor rust een aantal kansen, waarvan hij er eentje wist te benutten. Na een uur spelen kwam PEC op gelijke hoogte na een doelpunt van Saymak. Lang bleef deze stand niet staan want twaalf minuten later zorgde Ruiz ervoor dat drie punten naar Eindhoven werden meegenomen.

N.E.C. Nijmegen moet de rest van de Eredivisie ook nog spelen voor lijfsbehoud in de Eredivisie. Vandaag kwam FC Twente op bezoek. Al in de eerste minuut kwam N.E.C. op voorsprong via Castillion. Vervolgens werd Twente gevaarlijker via Promes, maar dat leverde geen doelpunt op. Na een half uur was Gentenaar echter kansloos op een inzet van Ebecilio. Na rust sloeg Twente toe. Eerst zag scheidsrechter Van Boekel een handsbal niet, waarna Brama scoorde. Binnen zes minuten stond het 1-4 toen Tadic twee keer het net wist te vinden. In het laatste kwartier scoorden beide ploegen nog eenmaal waarna de eindstand op 2-5 stond.

Onderin de Eredivisie speelden nummer vijftien NAC Breda en nummer zestien RKC Waalwijk tegen elkaar. Beide ploegen begonnen voorzichtig aan de wedstrijd, maar na een tijdje trok NAC het duel naar zich toe. Buijs scoorde na een half uur spelen dan ook de 1-0 uit een vrije trap. Na rust liet RKC meer weten dat zij ook aanwezig waren op het veld en kwam op gelijke hoogte via Duits. De aanvoerder schoot de bal in de kruising op aangeven van Castelen. Beide spelers misten in het vervolg een aantal kansen op een voorsprong voor de ploeg uit Waalwijk.

Feyenoord kreeg SC Cambuur op bezoek en kon de tweede plaats veiligstellen. De thuisploeg had voorafgaand aan de speelronde nog een kleine kans op het kampioenschap en speelde daar ook voor. Na twintig minuten kwamen ze op voorsprong via een schuiver van Vormer. Vlak voor rust kwam Cambuur echter op voorsprong nadat Barto de bal op aangeven van Lukoki binnentikte. In het begin van de tweede helft zette Vilhena zijn ploeg weer op voorsprong. Clubtopscorer Pellè pikte ook weer zijn doelpunt mee, want hij zorgde voor de 3-1. In de slotminuten zorgden Vilhena en Boëtius voor de definitieve overwinning: 5-1.

Ajax kon vandaag landskampioen worden als er minimaal werd gelijkgespeeld tegen Heracles Almelo. De Amsterdammers kwamen na dertien minuten op voorsprong toen Schöne scoorde uit een vrije trap. Heracles werd niet gevaarlijk maar kwam even later wel op gelijke hoogte. De grootste kans op een voorsprong was ook voor Heracles, maar Uth stuitte op doelman Cillessen. Na rust was het spel niet veel beter. De aanvallen van de bezoekers liepen stuk en Heracles werd wel gevaarlijk uit de counters maar dat was niet gevaarlijk genoeg om te kunnen scoren. In de slotfase speelde Ajax de bal vooral rond op eigen helft om het kampioenschap veilig te stellen.

Ajax neemt de schaal in ontvangst na het gelijkspel tegen Heracles (PRO SHOTS/Stanley Gontha)