Oud-Feyenoord-coach Vujadin Boskov (82) overleden

De Servische oud-voetbalcoach Vujadin Boskov is op 82-jarige leeftijd overleden. Dat melden Servische media zondag. Boskov was in een carrière van bijna veertig jaar onder meer werkzaam als trainer van Feyenoord en FC Den Haag, de voorloper van het huidige ADO Den Haag. Met die laatste club won hij in 1975 de KNVB-beker.

Rechstbuiten Boskov speelde vrijwel zijn hele loopbaan voor FK Vojvodina uit Novi Sad. Aan het einde van zijn carrière kwam hij ook nog uit voor Sampdoria en het Zwitserse Young Boys. Bij die club was hij als speler/coach werkzaam en begon een succesvolle trainersloopbaan.

Na een periode als technisch directeur bij jeugdliefde Vojvodina haalde FC Den Haag de Joegoslaaf naar de hofstad. Na twee jaar zakte hij af naar Rotterdam waar hij ook twee jaar trainer was. Via Real Zaragoza kwam hij vervolgens bij Real Madrid terecht en met de Koninklijke werd hij een keer kampioen en won hij twee keer de Copa del Rey. Na Sporting Gijon leidde hij het Italiaanse Ascoli naar de Serie A en werd hij in 1986 trainer bij Sampdoria.

Met de ploeg uit Genua behaalde hij zijn grootste successen. In 1990 won Sampdoria de Europa Cup II. Het volgende seizoen werd de ploeg, die onder Boskov al twee keer de Coppa Italia had gewonnen, landskampioen. Een jaar later reikten de Italianen tot de finale van de Europa Cup I. Daarin was FC Barcelona door een doelpunt van Ronald Koeman te sterk.

Boskov werkte later nog bij AS Roma, Napoli, Servette, nogmaals Sampdoria en Perugia. Hij was bovendien drie keer bondscoach van Joegoslavië, voor het laatst op het EK van 2000. Als speler was Boskov tot 57 interlands gekomen voor het Joegoslavische team.