Ajax voor tienduizenden fans gehuldigd

Landskampioen Ajax is zondagavond voor tienduizenden fans gehuldigd. De Amsterdammers stelden eerder op de dag door een 1-1 remise bij Heracles Almelo de vierde titel op rij en de 33e in totaal veilig. Alle spelers werden enthousiast toegejuicht. Coach Frank de Boer kreeg een gemeentelijke onderscheiding.

De selectie van Ajax reisde na het duel met de bus terug naar Amsterdam. Op de A1 stonden fans op viaducten om de kampioenen te onthalen. Na aankomst bij het Arenapark beklommen de spelers een voor een het podium, waar zanger Peter Beense het publiek al had opgewarmd. Voorafgaand aan de huldiging werd volop vuurwerk afgestoken.

Daley Blind had een camera op zijn borst, zodat hij alles nog eens kan terugkijken. Niklas Moisander zorgde mogelijk voor de meest spectaculaire entree. De Fin maakte een koprol. Aanvoerder Siem de Jong en Frank de Boer werden als laatste naar voren geroepen.

Bij de opkomst van de succescoach stak het publiek massaal fakkels af en werd hij luidkeels toegezongen. "Ik denk dat iedereen trots is op wat we de laatste vier jaar hebben gepresteerd", liet De Boer weten.

Burgemeester Eberhard van der Laan feliciteerde Ajax met het kampioenschap. "Wij zien het als een cadeautje voor de stad en daarom hebben wij ook een cadeautje voor jullie", verwees hij naar een groot doek op de toren aan het IJ. Daarop prijkt het oude logo, dat de fans terug willen.

Van der Laan kende De Boer tot slot de Frans Banninck Cocq-penning toe. Die penning wordt toegekend aan personen die veel hebben betekend voor Amsterdam. Onder De Boer veroverde Ajax voor het eerst in de historie vier titels op rij.

De huldiging werd afgesloten met het clublied. Daarvoor zong Kees Prins al Dit is mijn club.