Barcelona spreekt steun uit voor Alves

FC Barcelona heeft maandag zijn steun uitgesproken voor Dani Alves. De Braziliaan kreeg in het uitduel bij Villarreal een banaan naar zich toegeworpen. "Barcelona wil zijn volledige steun en solidariteit uitspreken voor Alves na de beledigingen van een deel van het publiek in El Madrigal zondag", melden de Catalanen in een verklaring.

"Barcelona wil het belang onderstrepen van twee kernwaarden waar de UEFA ons voor iedere wedstrijd aan herinnert: respect en 'nee tegen racisme'." De Spaanse kampioen roemt het handelen van Villarreal, dat meteen afstand nam van de actie. "Dat is een stap in de goede richting om dit gedrag voorgoed uit de stadions te bannen."

Alves reageerde zelf humoristisch op het voorval. De dertigjarige rechtsback raapte het stuk fruit op, pelde het en nam een hap om vervolgens koeltjes een hoekschop te nemen. Na afloop stelde Alves dat humor de beste manier is om racisme in de sport te bestrijden. "Dit gedrag is niet simpel te veranderen. Als je het niet belangrijk maakt, bereiken ze hun doel ook niet."

Zijn ploeg- en landgenoot Neymar poseerde maandag op sociale media met een banaan. Hij riep iedereen op zijn voorbeeld te volgen. Daar gaven onder anderen Sergio Agüero, Roberto Carlos, Moussa Dembélé, Nacer Chadli en Dries Mertens gehoor aan.

Ook FIFA-voorzitter Sepp Blatter veroordeelt het incident. De Zwitser spreekt op Twitter van een wandaad. Hij voegt daar aan toe dat er tijdens het WK sprake is van 'zero tolerance'.

Ook Villarreal veroordeelt het incident. De club laat weten 'respect, gelijkheid, sportiviteit en eerlijk spel te willen uitdragen op en buiten het veld'. De fan die de banaan gooide is inmiddels gepakt. Zijn seizoenskaart is afgepakt en hij is levenslang de toegang tot het stadion ontzegd.