Bijna duizend dopingcontroles tijdens WK voetbal

Tijdens het WK voetbal in Brazilië zullen komende zomer bijna duizend dopingcontroles plaatsvinden. Dat zegt Michel D'Hooghe, voorzitter van de medische commissie van FIFA, tegenover INSIDEworldfootball.  

Alle geselecteerde spelers, 736 in totaal, moeten buiten de wedstrijden om urine- en bloedstalen afgeven. Daarnaast worden na elke wedstrijd twee spelers van beide teams geselecteerd om tests te ondergaan. Volgens D'Hooghe zal getest worden op EPO, menselijk groeihormoon (hGH) en anabole steroïden.

In Brazilië zullen voor het eerst op een WK gegevens, verkregen tijdens de tests, worden opgeslagen om er een biologisch profiel van de spelers mee op te bouwen. Data van de vorige drie WK's voor clubs en van de Confederations Cup in 2013 wordt daar al voor gebruikt.

D'Hooghe zegt verder ook dat de stalen van het WK in Brazilië acht jaar bewaard zullen worden, om deze later opnieuw te kunnen testen mocht dit nodig geacht worden.

Aan de controles zijn wel veel kosten verbonden. Zo moet FIFA bijna een kwart miljoen euro extra betalen om alle stalen naar Zwitserland te laten vliegen. Daar zullen ze in Lausanne getest worden, omdat Brazilië sinds vorig jaar geen geaccrediteerd laboratorium meer heeft.

Koeriersbedrijf DHL zal de taak van het vervoeren van de stalen voor haar rekening nemen. De bedoeling is dat de monsters direct na de wedstrijd opgestuurd worden, in de hoop dat de resultaten bekend zijn voor de volgende wedstrijd van de betreffende teams. Het is echter maar de vraag of dat zal lukken, gezien het feit dat er ook gespeeld wordt in de afgelegen steden Manaus en Cuiabá.