Team Sky wil Tramadol op verboden lijst hebben

Wielerploeg Team Sky is van mening dat het gebruik van de zware pijnstiller Tramadol aan banden gelegd zou moeten worden. Dat zegt een woordvoerder naar aanleiding van berichten van oud-renner Michael Barry over veelvuldig gebruik van het middel binnen de ploeg. Sky liet eerder al weten dat het op dit moment geen gebruikt maakt van Tramadol.

Volgens Barry was het gebruik van het middel, dat verslavend kan werken, gemeengoed bij de Britten. De Canadees reed tot en met 2012 drie jaar voor het team. Sky wil nu dat het middel alleen nog maar beschikbaar is via een speciale, door een arts afgegeven verklaring, een zogeheten Therapeutic Use Exemption (TUE).

"Geen van onze renners zou moeten fietsen met Tramadol in zijn lichaam, dat zijn de regels binnen ons team", aldus een woordvoerder. "Team Sky geeft het niet aan haar renners, niet tijdens wedstrijden, niet tijdens trainingen en niet om pijn tegen te gaan. De bijeffecten, zoals duizelig en slaperig worden, zijn wat ons betreft te gevaarlijk voor in het peloton."

Volgens de woordvoerder zouden renners die genoeg pijn hebben om Tramadol te gebruiken simpelweg niet aan de start moeten verschijnen. "Tramadol is niet verboden door de WADA, maar ons standpunt is al twee jaar dat het niet gebruikt zou moeten worden. De volledige medische staf en alle renners zijn daarvan op de hoogte. Het zou alleen via een TUE gebruikt mogen worden als het echt noodzakelijk is."