Effenberg kritisch op Guardiola

Stefan Effenberg denkt dat het systeem van Pep Guardiola bij Bayern München haar limiet heeft bereikt, na de 1-0 nederlaag tegen Real Madrid vorige week. Effenberg, oud-speler van Bayern en tegenwoordig analist bij Sky, zet zijn vraagtekens bij het systeem van Guardiola.

Hij denkt niet dat de speelwijze dynamisch genoeg is de 1-0 nederlaag tegen Real goed te maken. Dinsdagavond ontvangen de Duitsers de Madrilenen in de eigen Allianz Arena.

"Bayern wint ongeveer negentig procent van haar wedstrijden", zegt Effenberg tegen Goal. "In de Bundesliga worden tegenstanders hulpeloos gemaakt door het vele balbezit. Maar op een hoger niveau werkt het anders. Teams als Manchester United, Real Madrid en Chelsea verdedigen perfect."

"Zijn kunnen in twee of drie stappen een aanval stopzetten", vervolgt de oud-middenvelder. "Als je hierop wil reageren zul je je voetbalideeën moeten aanpassen en dat is niet makkelijk. Guardiola's systeem heeft in Madrid haar limiet bereikt."

Volgens Effenberg is de vorm van Franck Ribéry bepalend voor de Zuid-Duitsers. "Ribéry is niet in zijn goede vorm van afgelopen jaar. Het spel van Bayern stagneert vanwege zijn vormdip. Toch moet een ploeg als Bayern altijd alle prijzen kunnen winnen. Ze hebben nu eenmaal zoveel kwaliteit."

"Maar als het tempo te laag ligt, hebben ploegen als Madrid geen moeite om aanvallen af te houden", gaat Effenberg verder. "Dan krijg je een soort handbalsituatie en verliest het spel zijn dynamiek. Sommigen noemen dat zelfs saai."

Effenberg denkt dat Bayern geduldig moet zijn tegen de Madrilenen. "Als een gek aanvallen is niet handig tegen Real. De spelers hebben genoeg kwaliteit, dus bij 0-0 moet je niet in paniek raken. Je kan pas in de 85e minuut 1-0 maken en dan staat het weer volledig gelijk."