[EL] Uitslagen halve finale returns (01/05/2014)

Valencia leek net als in de vorige ronde een achterstand goed te maken, maar een van de spaarzame kansen van Sevilla in blessuretijd dompelde Los Chein rouw. De thuisploeg wist dat het een achterstand van twee doelpunten goed moest maken, maar tevens zou een tegendoelpunt dodelijk zijn.

Los Che wisten vorige week namelijk niet te scoren, zodat elk doelpunt van Sevilla in Estádio Mestalla dubbel zo zwaar zou wegen bij een gelijke eindstand. In de vorige ronde werd echter een 0-3 achterstand tegen Basel weggepoetst, dus Valencia ging het duel vol vertrouwen tegemoet.

Het elftal van Juan Antonio Pizzi ging echter vliegend van start voor eigen publiek. Binnen het kwartier lag de bal al achter Sevilla-doelman Beto. Sofiane Feghouli ging de combinatie aan de rechterkant aan met Eduardo Vargas, waarna de Algerijn zijn man omspeelde en via een Sevilla-been hoog raak schoot. Een uitstekend begin dus voor Valencia, al was er nog een lange weg te gaan.

Maar de manschappen van Pizzi bleven gas geven en Sevilla had daar geen antwoord op. Na 26 minuten spelen gaf Juan Bernat een perfecte voorzet vanaf links op het hoofd van Jonas. De Braziliaan kopte kiezelherd tegen de paal, waarna de bal via doelman Beto over de doellijn rolde. De ongelukkige goalie kreeg de treffer uiteindelijk op zijn naam.

Nog voor rust leken de bezoekers wat terug te doen, maar na een mooi hakje van Carlos Bacca kreeg Juan Antonio Reyes de bal van dichtbij niet in het doel. Valencia-doelman Diego Alves trad daarbij heldhaftig op. Na de pauze probeerden de Rojiblancos het doel van Valencia meer onder druk te zetten, maar de defensie van Valencia stond uitstekend. Alleen Bacca werd zo nu en dan gevaarlijk, maar zijn pogingen waren niet overtuigend genoeg.

Met nog twintig minuten te spelen sloeg Valencia andermaal toe. Een hoekschop vanaf de linkerkant kwam in de kluts, waarna centrale verdediger Jérémy Mathieu van dichtbij de 3-0 achter Beto schoot. Mestalla ontplofte, maar nog altijd had Sevilla aan één treffer genoeg om de finale te bereiken.

De frustraties liepen hoog op bij Sevilla, maar de wedstrijd was verre van gespeeld. De arbitrage trok maar liefst vijf minuten speeltijd bij en de bezoekers maakten hier gretig gebruik van. Via een verre inworp van Coke, die verlengd werd door Fazio was het Stephane M'Bia die van dictbij raak kopte. Het was ongeveer het enige wapenfeit van Sevilla na rust, maar het bleek voldoende voor een finaleplaats. In de finale is Benfica de tegenstander, nadat de Portugezen Juventus uitschakelden.

Benfica heeft zich in de heksenketel van Turijn verzekerd van een plek in de finale van de Europa League. Trainer Jesus had deze keer geen basisplek ingeruimd voor Miralem Sulejmani. De aanvaller, in de zomer overgenomen van Ajax, mocht vorige week dan wel een assist hebben afgeleverd, hij moest in de return genoegen nemen met de dugout.

De voorhoedespelers die Jesus de wei in stuurde, kon in de eerste helft echter niet bewijzen dat zij wél een basisplek verdienden. Lazar Markovic, Lima en Rodrigo hadden de grootste moeite om het vijandelijke doel te vinden. Een goal was toch wel gewenst na de nipte zege in de heenwedstrijd.

Juventus was de ploeg die zich voor de rust het meest roerde in de vijandelijke zestien. Veel leverde het de club uit Turijn echter niet op. Arturo Vidal kopte op slag van rust over Benfica-doelman Jan Oblak heen, maar verdediger Luisao bracht op het nippertje redding.

Na de rust ging Juve waar het mee bezig was. Benfica probeerde vooral de schade te beperken. Dat lukte opvallend goed, al zorgde een rode kaart voor Enzo Perez voor moeilijkheden. De middenvelder pakte in korte tijd twee domme gele kaarten en werd terecht van het veld gestuurd.

Jesus besloot de boel daarna helemáál dicht te gooien. Hij haalde aanvaller Rodrigo naar de kant en zette met André Almeida een extra middenvelder in het veld. Een minuut erna had Carlos Tevez de score kunnen openen, maar Oblak stond op de goede plek om redding te brengen.

Juventus-trainer Antonio Conte zette alles op alles om een doelpunt te forceren. Opvallend genoeg haalde hij Fernando Llorente en Vidal naar de kant. Hun vervangers Claudio Marchisio en Pablo Osvaldo zorgden echter gelijk voor spanning. Marchisio bediende (via Paul Pogba) Osvaldo, die onberispelijk hard binnenschoot. De aanvaller bleek buitenspel te staan, waardoor een Turijns feestje moest worden afgeblazen.

Een rode kaarten-feestje werd het wél. met invaller Sulejmani in een hoofdrol. De Serviër werd binnen de lijnen gebracht voor Lazar Markovic, die even later alsnog een rode kaart mocht ontvangen. Markovic kreeg het aan de stok met Mirko Vucinic Ook laatstgenoemde zag rood. Een passend slot voor de wedstrijd tussen Juventus en het stuntende Benfica. De Portugezen mogen in de finale wederom aantreden in het stadion van Juve.