VN willen dat Qatar arbeidswetten hervormt

Diverse leden van de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties hebben Qatar opgeroepen zijn wetten voor gastarbeiders te hervormen. Het land zou in de aanloop naar het WK voetbal van 2022 arbeiders uitbuiten.

De Mensenrechtenraad toonde zich bezorgd om hoe Qatar met bouwvakkers en huishoudelijk personeel omgaat. België raadde aan voor wettelijke bescherming te zorgen om 'geweld tegen vrouwen en meisjes' tegen te gaan. De raad dringt er verder op aan om uitreisvisa af te schaffen, aangezien werkgevers die kunnen gebruiken om gastarbeiders te beletten het land te verlaten.

De Qatarese onderminister van buitenlandse zaken Abdulrahman bin Jassim Al-Thani zei dat sinds 2010 veel vooruitgang is geboekt, mede 'dankzij behulpzame adviezen van verschillende landen'.

Vorig jaar tikten de VN Qatar ook al op de vingers vanwege slechte huisvestingsomstandigheden voor gastarbeiders die werken aan projecten voor het WK. Rechtengroepen zeggen al jaren dat het schatrijke oliestaatje de omstandigheden voor de veelal Zuid-Aziatische arbeiders moet verbeteren.