Scandinavië heerst in Fair Play-klassement

Noorwegen, Zweden en Finland mogen volgend seizoen een extra club afvaardigen naar de Europa League. De drie landen eindigden respectievelijk als eerste, tweede en derde in het Fair Play-klassement van de UEFA. Nederland eindigde als zesde. Voor Noorwegen is het de vierde keer in zes jaar dat het land het sportiefst is. Vorig jaar moesten de Noren Zweden voor laten gaan.

Voor het klassement wordt gekeken naar verschillende criteria. Zo worden het sportieve gedrag, het respect voor de tegenstander en de scheidsrechter, het gedrag van de supporters en de manier waarop clubs omgaan met hun spelers beoordeeld.

Ieder land houdt zelf ook een Fair Play-klassement bij. De clubs die in Noorwegen, Zweden en Finland bovenaan staan in dat klassement mogen Europees voetbal spelen. In 2012 werd Nederland derde in het UEFA-klassement, waardoor FC Twente de Europa League in mocht. In Nederland was Ajax dit jaar de sportiefste club. Go Ahead Eagles was de hoogst geplaatste club die zich niet wist te kwalificeren voor Europees voetbal.