[Giro] 17 Nederlanders vandaag aan de start

De 97e Giro d'Italia begint vrijdag met een ploegentijdrit in Belfast. De eerste ploeg rolt om 18.50 uur Nederlandse tijd van het startpodium. De 198 coureurs krijgen in de openingsetappe in Noord-Ierland een kleine 22 kilometer voor de wielen. Aan de Giro doen 17 Nederlanders mee, verdeeld over zeven ploegen.

Belkin is met acht Nederlanders de best vertegenwoordigde ploeg. Wilco Kelderman en Steven Kruijswijk mogen voor de formatie voor een topklassering gaan. Jetse Bol, Rick Flens, Marc Goos, Martijn Keizer, Jos van Emden en Maarten Tjallingii moeten hen daarbij helpen.

Giant-Shimano, de tweede Nederlandse ploeg, levert met Albert Timmer, Tom Veelers en Tom Stamsnijder drie Nederlanders. Voor Garmin-Sharp rijden Thomas Dekker en Dylan van Baarle. Johnny Hoogerland (Androni), Pieter Weening (Orica-GreenEdge), Wout Poels (Omega Pharma-QuickStep) en Boy van Poppel (Trek) zijn de andere vier coureurs.

Het zwaartepunt van de Giro ligt in de slotweek. De Colombianen Nairo Quintana en Rigoberto Uran, de Australiër Cadel Evans en de Spanjaard Joaquim Rodriguez zijn de favorieten voor het roze.

Giro begint met 17 Nederlanders
Giro begint met 17 Nederlanders (Foto: ANP)