Van Basten: "Geloof in goede afloop"

Marco van Basten denkt dat sc Heerenveen zich zondag kan herstellen van de 3-0 nederlaag bij AZ. De trainer baseert zich op de resultaten in de Eredivisie.

Heerenveen ging woensdag met ruime cijfers onderuit in de halve finale van de play-offs om Europees voetbal. De Friezen moeten in eigen huis drie of meer doelpunten maken om nog uitzicht te houden op een ticket voor de voorronde van de Europa League. Van Basten gelooft in een comeback van Heerenveen.

"Er zijn in het voetbal wel moeilijker klussen geklaard. Ik houd geloof in een goede afloop", zei de Utrechter op de clubsite van Heerenveen. Van Basten won gedurende het reguliere Eredivisie-seizoen twee keer van AZ. In het Abe Lenstra Stadion werd het 4-2 en in Alkmaar zegevierde Heerenveen met 1-5.

In de strijd om de KNVB Beker troffen beide teams elkaar ook. Nadat 120 minuten spelen geen winnaar opleverde (2-2) was AZ het koelbloedigst in een strafschoppenserie. "Het kan dus alle kanten op. Dat is eerder wel gebleken. We zullen het zelf moeten doen. Zolang het 0-0 staat zal AZ tevreden zijn en zullen ze weinig risico nemen", aldus Van Basten.

De trainer van Heerenveen, vanaf komende zomer coach van AZ, doet weer een beroep op Hakim Ziyech. Van Basten kan geen beroep doen op topscorer Alfred Finnbogason en aanvoerder Marten de Roon. "Het betekent dat nieuwe, frisse jongens een kans krijgen. Die hebben lang gewacht en zullen zich willen bewijzen", besluit San Marco.