[Giro] GreenEdge en Weening winnen ploegentijdrit, Martin naar huis

Orica-GreenEdge heeft de ploegentijdrit gewonnen in de Giro d'Italia. De ploeg van Pieter Weening was in de tijdrit over bijna 22 kilometer door een regenachtig Belfast nipt sneller dan Omega Pharma-Quick-Step en BMC. De Canadees Svein Tuft is de eerste drager van de roze trui, Weening staat derde.

Quick-Step, de ploeg van Wout Poels en kopman Rigoberto Urán, kwam vijf seconden tekort om de Australiërs van GreenEdge te verslaan. Poels moest kort voor de streep lossen. Cadel Evans moest met BMC zeven seconden inleveren op GreenEdge, maar de Australiër lijkt wel de eerste slag geslagen te hebben in de strijd om de eindzege.

Voor Dan Martin is de start van de Giro in zijn thuisland dramatisch verlopen. De Ier van Garmin-Sharp ging halverwege hard onderuit, waarna nog een aantal ploeggenoten over hem heen vielen. Met een op het oog gebroken sleutelbeen zit de Giro er voor Martin op. Thomas Dekker en Dylan van Baarle bleven wel overeind, maar Garmin eindigde ver onderaan.

Giant-Shimano, de ploeg rondom sprinter Marcel Kittel, reed naar een zeer knappe negende plek op een kleine minuut van GreenEdge. De andere Nederlandse ploeg, Belkin, werd op 1:01 minuten dertiende. 

De favorieten voor de eindzege in de Giro moesten direct al wat inleveren op Evans. Movistar met topfavoriet Nairo Quintana werd op 55 seconden achtste. Joaquim Rodríguez moest met Katusha al 1:33 minuut inleveren op de winnaars, goed voor de voorlaatste plaats in de tijdrit.