Van der Wiel: "Het ging echt niet"

Gregory van der Wiel was voor velen een verrassende afwezige in de voorlopige WK-selectie. De rechtsback had echter zelf een streep gezet door het WK.

"Ik heb de bondscoach gebeld en gezegd dat het echt niet ging", zegt Van der Wiel (26) tegen het Algemeen Dagblad. "Ik sukkel te lang met mijn knie. Irritatie aan de pees in de punt van mijn knieschijf. Ik speel het hele jaar al met pijnstillers. Ik vind het bijzonder jammer dat ik maar zo kort heb mogen samenwerken met Van Gaal, die me een kans had gegeven."

"Ik heb gebeld en ook hij vond het spijtig dat het niet ging. Brazilië zou me werkelijk prachtig hebben geleken, maar als je voor je land speelt moet je topfit zijn", aldus de 37-voudig international. Van der Wiel kon bij Paris Saint-Germain tussen wedstrijden en trainingen rust pakken. "Maar bij Oranje logischerwijs natuurlijk niet."

"Eigenlijk kan ik nu gewoon niet voluit trainen. Dus heb ik in samenspraak met de doktoren en de coach de beslissing genomen om niet mee te gaan. Een beslissing die ik met mijn verstand heb genomen en niet met mijn hart", vertelt Van der Wiel, tijdens het WK 2010 en EK 2012 basisspeler in het Nederlands elftal.

Van der Wiel speelde dit seizoen niet pijnvrij. "Injecties in been, rug, knie. Dat was geen pretje. Maar ik wilde zo graag, eerst de kwartfinale van de Champions League tegen Chelsea en daarna naar het WK. Misschien ben ik daarna weer te snel begonnen. Dokter Edwin Goedhart van het Nederlands elftal zei ook terecht: je gezondheid staat voorop. Anders wordt de blessure straks chronisch. Daar moet ik voor oppassen", besluit de ex-Ajacied.