Dennis wint op Mount Diablo en nadert Wiggins

Wielrenner Rohan Dennis heeft zich dinsdag laten zien in de Ronde van Californië. De Australiër van Garmin-Sharp won de derde etappe met aankomst op Mount Diablo. Tiago Machado (Team Netapp-Endura) kwam op zes tellen als tweede over de meet, Lawson Craddock van Giant-Shimano was op twee tellen de nummer drie.

Klassementsleider Bradley Wiggins (Sky) gaf twintig tellen toe en werd negende, maar behoud de leiderstrui. Laurens ten Dam (Belkin) kwam op 29 seconden van Dennis over de streep en werd de beste Nederlander.

Vroeg in de etappe moest met de ruim 1200 meter hoge Mount Hamilton al een stevige berg worden beklommen. Een kopgroep van zeven man ging op die klim op avontuur. Op de slotklim naar het iets lager gelegen Mount Diablo werd de Mexicaan Luis Lemus (Jelly Belly) als laatste van de zeven ingerekend.

In de favorietengroep bepaalde Wiggins vervolgens het tempo. In het zicht van de haven zette Adam Yates (Orica-Greenedge) echter aan. Dennis sprong naar de Brit toe en ontbond toen pas zijn duivels.

In het algemeen klassement is de voorsprong van Wiggins 24 tellen op Dennis. Machado staat op 1.05 minuten derde. Ten Dam is de nummer negen van de rangschikking en geeft 2.29 minuten toe op Wiggins. Ook Daan Olivier van Giant-Shimano doet het goed. Dinsdag werd hij achttiende en ook in het algemeen klassement neemt hij die positie in. De 21-jarige renner heeft een achterstand van 4.08 minuten.

Woensdag voert de vierde etappe langs de Californische kust van Monterey naar Cambria over 165 kilometer. Onderweg moeten drie heuveltjes worden beklommen waardoor vluchters mogelijk weer een kans krijgen. De sprintersploegen zullen uiteindelijk echter de kans op een massasprint niet willen laten lopen.