'Volkswoede tegen FIFA bij verlies Brazilië'

De wereldvoetbalbond FIFA heeft een bijzonder slechte naam in Brazilië. Dat vertelde de Nederlandse ambassadeur van het Zuid-Amerikaanse land, Kees Rade, woensdag tijdens een informatiebijeenkomst in Zeist. "De FIFA is een besmet woord in Brazilië. Vooral die houding dat ze denken boven de wet te staan, staat veel Brazilianen niet aan."

In Brazilië heerst ongenoegen over de hoge kosten van het WK, die worden geraamd op ruim negen miljard euro. "Veel Brazilianen zeggen dat het niet meer hun WK is", vertelt Rade. "De kaarten zijn duur en voor een deel niet beschikbaar vanwege de sponsoren van de FIFA."

Twee zaken kunnen volgens Rade roet in het eten gooien voor het WK: geweldsdelicten en een vroegtijdige uitschakeling van het Braziliaanse nationale team. "Zolang er door Brazilië gewonnen wordt, zal de focus op het voetbal en de volgende wedstrijd gericht blijven. In geval van uitschakeling zal een beweging zijn woede richten op de FIFA en de Braziliaanse regering. Ze zullen dan aanvoeren dat ze ondanks al die miljardeninvesteringen niet meer mee doen."

Het Nederlands elftal treft Brazilië mogelijk in de tweede ronde. Vier jaar geleden werden de Goddelijke Kanaries door Oranje uitgeschakeld in Zuid-Afrika. Volgens Rade heeft Nederland een goed imago in Brazilië. "Met name door de magische jaren onder Johan Cruijff. Iedere Braziliaan kan de namen van dat elftal opdreunen."