[Giro] Ulissi verslaat Evans in vijfde etappe

Diego Ulissi heeft woensdag de vijfde etappe van de Giro d'Italia gewonnen. De Lampre-Merida-renner was op de slotklim naar Viggiano de sterkste in de sprint. De Italiaan bleef de Australiër Cadel Evans (BMC) en de Colombiaan Julian David Arredondo (Trek) voor. Michael Matthews finishte knap als zesde en behield de roze leiderstrui.

De vijfde rit, die van Taranto naar Viggiano voerde over 203 kilometer, was de eerste kans voor de klimmers. Toch toonden aanvankelijk de sprinters zich. Elia Viviani, Ben Swift en Tyler Farrar kozen de aanval met het oog op het puntenklassement. Daarvoor werd Viviani beloond. Hij werd achter Swift tweede in de tussensprint en neemt de rode trui over van Nacer Bouhanni, de winnaar van dinsdag.

Kans van slagen hadden de elf koplopers geen moment. De Duitser Björn Thurau werd op de voorlaatste beklimming als laatste ingerekend, waarna Gianluca Brambilla in de afdaling het bal opende voor de favorieten. De Italiaan hield tot anderhalve kilometer van de finish stand, maar bezweek voor het tempo van Katjoesja.

De ploeg van Joaquim Rodriguez hield het tempo hoog en op een versnelling van Daniel Moreno konden naast Rodriguez slechts een paar renners volgen. De Australische rozetruidrager Matthews (Orica-Greenedge) dichtte het gaatje echter, waarna Ulissi op het klimmetje van de vierde categorie over het beste eindschot bleek te beschikken.

Wilco Kelderman hield vooraan stand en was op de achtste plaats de beste Nederlander. Pieter Weening en Steven Kruijswijk finishten ook in de voorste groep, die door een valpartij al voor de laatste twee klimmetjes flink werd uitgedund.

In het klassement blijft Matthews zijn ploeggenoot Weening en Evans voor. De bergtrui blijft om de schouders van Maarten Tjallingii. Donderdag staat een rit van Sassano naar Montecassino op het programma. Dan is de aankomst opnieuw bergop.