[Giro] Matthews verdedigt roze met ritwinst

Michael Matthews heeft de zesde etappe in de Giro d'Italia gewonnen en zo zijn roze trui met succes weten te verdedigen. Het was al de langste rit van de Giro, maar door een omleiding kwam er nog eens wat bij. De afstand tussen Sassano en Montecassino werd uiteindelijk bijna 260 kilometer.

De kopgroep van de dag bestond uit vier renners: De Italianen Marco Bandiera (Androni-Giocattoli), Andrea Fedi (Neri-Sottoli), Edoardo Zardini (Bardiani) en de Colombiaan Rodolfo Torres (Team Colombia). Het kwartet kreeg maximaal twaalf minuten voorsprong, maar werd aan de voet van de slotklim teruggepakt door het razende peloton.

In dat peloton ontstond op de natte wegen een massale valpartij, waarbij tientallen renners onderuit gingen. De meesten van hen konden weer opstappen en met wat vertraging hun weg vervolgen, maar voor Giampaolo Caruso was het een stuk ernstiger. De Italiaan van Katusha leek minutenlang maar minimaal te bewegen en werd uiteindelijk met een ambulance afgevoerd. Joaquim Rodríguez kon weer opstappen, maar raakte wel kostbare tijd kwijt in het klassement.

Door alle chaos konden zes renners wegrijden van de rest, met Cadel Evans en Michael Matthews als voornaamste rijders. Matthews, drager van het roze, bleef in het wiel zitten van Evans, die zelf ploeggenoot Steve Morabito al het werk liet doen. In de achtergrond probeerde Nairo Quintana, topfavoriet voor de eindzege, dichterbij te komen, maar daar slaagde hij niet in. Ook Wilco Kelderman probeerde weg te springen uit de groep van Quintana, maar zonder succes.

In de laatste kilometers was duidelijk dat de groep met Evans en Matthews voor de zege zou gaan springen. Evans bleef doorrijden om zoveel mogelijk tijd te pakken, waardoor Matthews relatief makkelijk uit zijn wiel kon komen om de overwinning te claimen. De Belg Tim Wellens werd tweede, voor Evans. Kelderman won de sprint om plek zeven.