Vlaar: "5-3-2 is moeilijk doorkomen"

Ron Vlaar heeft ervaring met het spelen in een 5-3-2 systeem. De aanvoerder van Aston Villa speelde met de Engelse club al geregeld in die opstelling. Vlaar (29) sloot donderdag aan bij het Nederlands elftal.

Na de middagtraining liet de oud-Feyenoorder zich uit over het nieuwe speelsysteem van Oranje. "Het is voor tegenstanders een lastig systeem om tegen te voetballen, het is moeilijk doorkomen", zegt de 22-voudig international tegen Voetbal International.

"Je hebt altijd defensieve zekerheid en je kan met je backs aanvallend ook veel doen. Het voordeel in vergelijking met Aston Villa is dat het niveau bij Oranje hoger ligt, dus de uitvoering van het systeem ook", aldus Vlaar, die niet vindt dat deze tactiek per definitie een speelwijze is om vooral te overleven als team.

"Het ligt eraan hoe je het speelt, je kunt ook accenten leggen dat het juist aanvallend is. Ik ben net bij de selectie, we zullen zien hoe wij het gaan spelen. Voor een centrale verdediger is het op zich wel een prettige manier van spelen, want je hebt altijd voldoende verdedigers, al is de communicatie wel heel belangrijk."

"Doordat er defensief altijd bezetting is, zou je als speler kunnen denken: Er lopen er genoeg achterin, laat maar gaan. Dat is een gevaar. Een trainer kijkt altijd naar zijn spelersgroep en zoekt er een systeem bij waarmee het elftal de meeste kans maakt om te winnen. Als iets Louis van Gaal wel is toevertrouwd, is het dat", aldus Vlaar.

De centrale verdediger maakt zich op voor zijn eerste WK. "Ik heb een EK gespeeld, twee jaar geleden, dat anoniem eindigde. Een WK speelde ik nog niet eerder en dat is wel wat ik wil. En dan om iets te laten zien, geschiedenis te schrijven, niet om weer anoniem af te druipen. Ik geloof er ook echt in dat wij iets kunnen bereiken met dit Nederlands elftal. Als we die gedachte en motivatie allemaal hebben, kan dat ook gewoon", besluit Vlaar.