Van Gaal nog niet tevreden over fitheid Van Persie

Louis van Gaal denkt dat zijn aanvoerder Robin van Persie nog lang niet klaar is voor het WK. "Voor zover ik het nu heb kunnen zien, is hij nog niet fit", zei de bondscoach donderdag in Hoenderloo. "Ik hoop dat hij fit is voordat het WK begint."

Van Persie maakte pas vlak voor het eind van de competitie zijn rentree voor Manchester United, nadat hij bijna anderhalve maand aan de kant had gestaan met een knieblessure. De aanvaller werkte donderdag zijn eerste training af op weg naar het WK. Voor de oefenwedstrijd van zaterdag tegen Ecuador is hem een basisplaats toegezegd.

Van Gaal hoopt stiekem dat de blessure van zijn sterspeler voordelig uit gaat pakken. "We kennen dat fenomeen uit het schaatsen. Iemand staat zes maanden aan de kant om vervolgens wereldkampioen te worden. Hopelijk geldt voor Van Persie hetzelfde."

Deze dagen staat Van Gaal vooral zelf in het middelpunt van de belangstelling. Bang dat berichten over zijn op handen zijnde aanstelling bij Manchester United de concentratie verstoort is hij niet. "Ik ben enorm gefocust. Dat komt door de trainingen, tactische besprekingen en de passie van de spelers. Ik heb hier heel veel tijd in gestoken, dus dit is heel belangrijk voor me."

Britse journalisten die hoopten Van Gaal een uitspraak over United te ontlokken, kregen nul op het rekest. "Met deze vraag ga je over de schreef", beet de bondscoach een journalist toe die wilde weten of hij woensdag bezig was geweest met contractbesprekingen. De kans is groot dat de aanstelling van Van Gaal pas na het weekeinde bekend gemaakt wordt.