Perschef Katusha: "Vicioso stopt nog niet met wielrennen"

Wielrenner Ángel Vicioso heeft besloten een punt achter zijn carrière te zetten. Dat meldt het Franse L'Équipe vrijdag. De 37-jarige Spaanse Katusha-renner raakte donderdag in de zesde etappe geblesseerd tijdens de massale valpartij in het peloton. 

Vicioso liep bij de val een zeer complexe dijbeenbreuk op. De revalidatie daarvan zou te lang in beslag nemen, waardoor hij heeft besloten om zijn loopbaan per direct af te sluiten. 

De Giro van dit jaar was de veertiende grote ronde van Vicioso. Zijn enige ritzege kwam op een zwarte dag in het wielrennen. In de Giro van 2011 was hij in de tweede etappe de sterkste in de kopgroep, niet wetende dat zich achter hen een drama voltrok. De Belg Wouter Weylandt was in een afdaling ten val gekomen en overleed korte tijd later. Voor Vicioso was het de laatste van elf overwinningen.

Update 16.08 uur:

De perschef van Katusha, Philippe Maertens, heeft inmiddels tegenover diverse media gezegd dat het bericht van L'Équipe niet op waarheid gebaseerd is. Volgens de Belg stond hij vrijdagochtend bij de start met een aantal journalisten te praten over de gezondheidstoestand van Vicioso, maar werd daarbij niet gezegd dat de Spanjaard zou stoppen.

"De operatie moet zelfs nog plaatsvinden, dus het is veel te vroeg om nu al te zeggen dat zijn carrière voorbij is. Hij is zelf niet eens in staat om een dergelijke verklaring af te leggen. Hij heeft een hele complexe breuk opgelopen aan zijn dijbeen en het zal een lastig verhaal worden, maar om nu al te zeggen dat het voorbij is..nee, dat is te vroeg", aldus de Belg. 

Maertens vertelde verder dat hij met Vicioso en diens ploeggenoten Rodríguez en Caruso in het ziekenhuis stond, waar nog vele andere wielrenners behandeld werden. Volgens Maertens is het de bedoeling van de ploeg dat Vicioso dichtbij huis, in Barcelona, geopereerd gaat worden. 

Volgens de Belg worden er verschillende opties besproken over de behandeling van Vicioso. Eén van die opties is een prothese. "Men zal dan gelijk verwachten dat het sowieso einde carrière is, maar dat hoeft niet. Zo heeft Floyd Landis al eens laten zien dat je daarmee op hoog niveau kunt fietsen." Daarbij moet wel aangetekend worden dat Landis naast zijn prothese nog wat hulp kreeg van ongeoorloofde middelen.