Excelsior naar Eredivisie ten koste van RKC

Rotterdam heeft er volgend seizoen in ieder geval één club in de Eredivisie bij. Excelsior liet RKC Waalwijk zondag terugkomen tot 2-2, maar promoveerde dankzij de eerdere 2-0 zege drie dagen geleden naar de Eredivisie.

In een boeiende eerste helft keek RKC al heel snel tegen een achterstand aan. Lars Veldwijk kopte na drie minuten een voorzet van Khalid Karami achter doelman Arjan Van Dijk. Door deze actie van het tweetal dat midweeks op Woudestein de doelpunten maakte, stond RKC al snel voor een onmogelijke ogpave.

Het gezicht van de afscheid nemende Erwin Koeman kwam kwam er nog zuurder uit te zien toen Sander Fischer in de 25e minuut de score verdubbelde. Weer een kopgoal, nu uit een vrije trap van oud-RKC'er Jeff Stans. De Waalwijkers waren tot dan toe alleen écht gevaarlijk geweest met een kopbal van Robert Braber.

Enkele minuten nadat Veldwijk, dit seizoen al goed voor 34 goals, na een knappe actie van Jordan Botaka had verzuimd Excelsior op 0-3 te zetten, kwam de thuisploeg terug in de wedstrijd. De 1-2 van Jean David Beauguel (kopbal) kwam min of meer uit te lucht vallen, maar zorgde wel voor wat hoop bij RKC. Dat vocht zich, gevoed door hoop, voor rust zelfs nog naar de gelijkmaker. Peter Jungschläger ontving de bal ietwat gelukkig van Sander Duits en schoot beheerst in de linkerhoek.

Na rust kreeg zowel Excelsior als RKC kansen. In de eerste minuut na de onderbreking was Beauguel meteen gevaarlijk namens de thuisploeg, maar Deckers zat ertussen. Meteen daarna vergat Veldwijk de 2-3 binnen te tikken uit een voorzet van Botaka. Laatstgenoemde speelde overtuigend en maakte RKC-back Rémy Amieux het leven zuur.

Dat leidde er zelfs toe dat beide spelers in de 65ste minuut even deden aan straatvechten: allebei ontvingen ze hiervoor geel. Ondertussen behield RKC haar ijdele hoop op een wonder en zocht Excelsior naar de definitieve nekslag. Een van richting veranderd schot van Veldwijk ging naast en invaller Evander Sno schoot meteen na zijn entree hard over de goal van Deckers.

De tijd tikte langzaam weg, maar in de 75ste minuut kreeg RKC nog een enorme kans op 3-2. Mart Lieder, helemaal vrij voor de goal, had de bal moeten ontvangen van Joachim, maar de Luxemburgse spits ging voor eigen succes en schoot naast. Hierna leken de kansen van RKC op handhaving wel verkeken, want drie goals in een kwartier zou een klein wonder heten.

Voor het eerst in 2002 dalen drie Eredivisieclubs af naar de Jupiler League. RKC dacht zich via de zestiende plek te handhaven, maar Excelsior verraste de ploeg van vertrekkend trainer Erwin Koeman. Als diens stadsgenoot Sparta vanmiddag FC Dordrecht verslaat, spelen er volgend seizoen drie Rotterdamse clubs op het hoogste niveau.