Dordrecht promoveert na zege op Sparta

FC Dordrecht keert na negentien jaar terug in de Eredivisie. De ploeg van coach Harry van der Ham was zondag in de finale van de nacompetitie te sterk voor Sparta Rotterdam. Na de 2-2 van donderdag op het Kasteel maakte Dordrecht drie dagen later voor eigen publiek de klus af door met 3-1 te winnen.

In een open en zeer vermakelijke wedstrijd was de eerste kans voor Sparta. Nourdin Boukhari zag zijn kopbal in de derde minuut echter gekeerd worden door Dordrecht-doelman Warner Hahn, die zijn laatste wedstrijd speelde. De goalie vertrekt naar Feyenoord.

Twee minuten later was het aan de andere kant wel raak. Sparta-doelman Roy Kortsmit blunderde bij een afstandsschot van Funso Ojo en liet de bal door zijn vingers glippen. Sparta incasseerde een dreun en had even nodig om weer zichzelf te worden. Dordrecht was in het vervolg de betere ploeg, al moest het nog wel een nieuwe kans voor Boukhari toestaan. Vlak voor rust verdubbelde de thuisploeg de marge. Paul Gladon verlengde een vrije trap van Ojo: 2-0.

Voormalig PSV'er Ojo was de absolute uitblinker. De middenvelder soleerde in de 47e minuut door de Sparta-defensie en werd vervolgens neergelegd. Goalie Kortsmit revancheerde zich voor zijn fout door de strafschop van Jeffrey Fortes te stoppen. De marge bleef één, waardoor Sparta maar één doelpunt nodig had om een verlenging af te dwingen. De ploeg van Gert Kruys moest in de slotfase komen en deed dat ook wel, maar echt overtuigend was het niet. Niettemin kreeg Johan Voskamp een grote kans, maar het lobje van de spits ging over.

Diep in blessuretijd kreeg Sparta een corner en zelfs doelman Kortsmit trok ten strijde. De bal werd weggewerkt, waardoor de weg naar het Rotterdamse doel open lag. Giovanni Korte profiteerde en schoof de bal van een meter of 35 meter binnen. Het zorgde voor uitzinnige taferelen bij Dordrecht, dat na Willem II? en Excelsior de derde promovendus uit de Jupiler League is. Zo'n groot verloop gebeurde voor het laatst in 2002.

Voor Sparta kwam een wonderbaarlijke opmars in de nacompetitie ten einde. De ploeg presteerde in de tweede seizoenshelft dramatisch, maar leefde in het 'toetje' plots op. Via FC Eindhoven en N.E.C. werd een weg naar de finale gebaand.